Na hlavný obsah

Z floridského Mysu Canaveral odštartovala raketa SLS s modulom na Mesiac

Modul vyletel do vesmíru s posádkou tvorenou testovacími figurínami.

Z floridského Mysu Canaveral odštartovala raketa SLS s modulom na Mesiac
Na snímke štart rakety SLS s modulom Orion. Foto: Twitter

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu (16. 11.) spustil program Artemis, ktorého cieľom je návrat ľudí na Mesiac.

Po meškaní a technických problémoch sa raketové motory nakoniec zapálili a vyniesli raketu Space Launch System (SLS) a modul Orion nad floridský Mys Canaveral na obežnú dráhu.

Modul s posádkou tvorenou testovacími figurínami má v priebehu nasledujúcich 25 dní obletieť Mesiac a vrátiť sa na Zem.

„Orion je na obežnej dráhe Zeme,“ zaznelo v živom vysielaní. Predtým sa od trojmetrového modulu oddelili raketové motory a potom aj centrálny stupeň.

Štart predtým dvakrát prerušili

Ak všetko pôjde podľa plánu, Orion pristane 11. decembra v Tichom oceáne pri pobreží San Diega v Kalifornii. Počas misie sa modul dostane do vzdialenosti 450 000 kilometrov od Zeme a 40 000 kilometrov od odvrátenej strany Mesiaca.

Ak sa to podarí, bude to najvzdialenejšia cesta, akú kedy absolvovala vesmírna loď určená pre ľudskú posádku.

Tímy inžinierov NASA sa na štart pripravovali viac ako dva mesiace. Počas nich čelili technickým problémom, dvom hurikánom a dvom presunom rakety z hangáru na štartovaciu rampu.

Dva predchádzajúce pokusy o štart (29. augusta a 3. septembra) prerušili pre netesniace palivové potrubie a ďalšie technické problémy. Približne 40-minútové meškanie spôsobené netesniacim ventilom a stratou signálu z radarového stanovišťa technici riešili aj v stredu.

Cieľ je vytvoriť dlhodobú lunárnu kolóniu

Cieľom testovacej misie Artemis I, ktorá sa začala v stredu, je plne otestovať všetko od rakety a modulu až po prevádzku riadiaceho centra na Zemi a vplyv na budúcu posádku.

NASA plánuje v rámci testu maximálne zaťaženie systémov a získanie poznatkov o odolnosti tepelného štítu Orionu. Zároveň sa otestuje zotavenie modulu po náraze do oceánu.

Okrem návratu astronautov na Mesiac je cieľom programu Artemis vytvoriť dlhodobú lunárnu kolóniu ako odrazový mostík pre ešte ambicióznejšie budúce lety na Mars.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet