Na hlavný obsah

Ľudia energetickú chudobu poznajú, zákon nie

Musia sa rozhodovať medzi platením účtov za energie, nákupom potravín alebo liekov.

Ľudia energetickú chudobu poznajú, zákon nie
Musia sa rozhodovať medzi platením účtov za energie, nákupom potravín alebo liekov. Foto: RTVS

Musia sa rozhodovať medzi platením účtov za energie, nákupom potravín alebo liekov. Pojem „energetická chudoba“ v slovenských zákonoch stále chýba. Návrh koncepcie na ochranu chudobných by mal byť hotový ešte túto jeseň.

Nízkopríjmové domácnosti, sociálne a zdravotne znevýhodnení ľudia, viacdetné rodiny, rodičia samoživitelia a aj mnohí seniori sa deň čo deň rozhodujú, na čo minú svoje obmedzené rozpočty.

„Podľa štatistiky viac ako 90 % dôchodcov má nižší dôchodok ako 700 eur. Už teraz majú problém s tým aby rozhodli či, keď zaplatia za energiu, im ešte zostane aj na potraviny alebo lieky,“ opisuje Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme od 10 do 20 % ľudí, ktorí sú vo vážnej energetickej chudobe. Po zaplatení účtov za energie im zostáva napríklad iba dvojnásobok životného minima. Tak im zostanú dve-tri eurá na deň. Keby sme brali do úvahy všeobecnú definíciu, ktorá je v Európe, tak máme takmer polovičku domácností v energetickej chudobe,“ hovorí Dušana Dokupilová, výskumná pracovníčka Prognostického ústavu SAV.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pracuje na ucelenej koncepcii, ktorá má ľudí dlhodobo chrániť pred energetickou chudobou. Vláde ju chce predložiť ešte túto jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko