Na hlavný obsah

Luís Figo bol jedným z najlepších hráčov svojej éry. Získal aj Zlatú loptu

Prestup do klubu najväčšieho rivala mu však fanúšikovia dali pocítiť.

Luís Figo bol jedným z najlepších hráčov svojej éry. Získal aj Zlatú loptu
Na snímke Luís Figo. Foto: Instagram / Luís Figo

V najlepších rokoch bol Luís Figo vždy jedným z najkreatívnejších hráčov na ihrisku. Vďaka svojej rýchlosti, elegancii a zručnosti s loptou sa mu darilo v situáciách jeden na jedného, pričom často prekonal protivníkov krásnymi fintami.

Na začiatku jeho kariéry ho zvyčajne nasadzovali ako krídelníka pre výborné prihrávky svojim spoluhráčom. Získal druhý najväčší počet asistencií v histórii španielskej La Ligy za Lionelom Messim.

Od jeho narodenia uplynulo v piatok (4. 11.) presne 50 rokov.

Futbalové začiatky

Figo sa narodil v portugalskom Almade Antoniovi Caeirovi Figovi a jeho manželke Marii Madeirovej. Podľa rodičov hrával futbal už od detstva a bol jeho jedinou vášňou.

Keď mal 11 rokov, vstúpil do akadémie v Sporting Clube de Portugal, známej aj ako Sporting CP. Bol o neho záujem aj z väčších klubov, ale vybral si práve tento.

V roku 1990 Luis Figo debutoval v ich tíme v ligovom zápase. Počas nasledujúcich piatich sezón strelil za klub 16 gólov v 137 vystúpeniach. Vo svojej poslednej sezóne im pomohol vyhrať Portugalský pohár.

Ako mladý hráč sa Figo etabloval ako líder portugalskej „zlatej generácie“. Po boku hráčov ako Rui Costa a Joao Pinto doviedli Portugalsko k víťazstvám na Majstrovstvách Európy hráčov do 16 a 20 rokov.

Na klubovej úrovni pokračoval v Sportingu, kde hral do roku 1995. Následne prestúpil do španielskej Barcelony.

Kontroverzný prestup

Ako hovorí portál Football History, tam sa Figova kariéra rozbehla. Počas nasledujúcich piatich rokov zohral dôležitú úlohu v tom, že klub vyhral Pohár víťazov pohárov (1997) a dva ligové tituly za sebou (1998, 1999).

Pre svoje úspechy získal Zlatú loptu v roku 2000. Vo svojej ére bol nepochybne najuznávanejším futbalistom Katalánska, a preto boli všetci šokovaní, keď Figo v tom istom roku prijal prestup do Realu Madrid.

Ako sa ukázalo, podpis Figa bol začiatkom „Galactico Era“ Florentina Pereza, v ktorej Real Madrid každý rok podpísal zmluvu s globálnou hviezdou. Krátko po jeho príchode sa k nemu pripojili Zidane, Ronaldo a Beckham.

V prvom zápase proti jeho starému klubu sa Figovi posmieval celý Nou Camp, čo ho prinútilo priložiť si prsty k ušiam.

Druhý zápas nedopadol o nič lepšie, pretože fanúšikovia mu bežne bránili v zahratí rohu hádzaním mnohých predmetov vrátane prasacej hlavy.

Napriek týmto incidentom si Figo užil úspešnú kariéru v Reale Madrid. Počas piatich rokov tam vyhral dvakrát domácu ligovú súťaž (2001, 2003) a Ligu majstrov UEFA v roku 2002. Zvolili ho aj z Hráča roka FIFA.

Reprezentácia a kariéra v Taliansku

Počas tohto obdobia urobil veľké pokroky aj na medzinárodnej scéne. Na Euro 2000 doviedol Portugalsko do semifinále, o štyri roky neskôr o krok ďalej. Vyhrať sa im však nepodarilo, neuspeli proti prekvapeniu turnaja Grécku.

Na medzinárodnej úrovni si užil svoju labutiu pieseň na majstrovstvách sveta 2006. S ním ako kapitánom skončilo Portugalsko na čele svojej skupiny a na ceste do semifinále preplávalo cez Holandsko a Anglicko.

Na snímke Luís Figo v portugalskom drese.
Na snímke Luís Figo v portugalskom drese.Foto: Sports India Show

Napriek prehre s Francúzskom 1:0 to bol stále dovtedy najlepší výsledok Portugalska na majstrovstvách sveta za 40 rokov.

Zápas o tretie miesto bol posledným Figovým zápasom za Portugalsko, reprezentačnú kariéru ukončil s 32 gólmi v 127 vystúpeniach.

Po vypršaní zmluvy s Realom sa Figo pripojil k Interu Miláno. Toto sa ukázalo byť Figovým najúspešnejším úsekom v kariére, keďže dokázal vyhrať tamojšiu súťaž Serie A v každej zo štyroch sezón s Interom.

V rovnaký deň, keď klub vyhral v roku 2009 titul Serie A, Figo oznámil svoj odchod z futbalu.

Súkromný život a smelý plán

Luis Figo sa oženil so švédskou supermodelkou Helen Svedin v roku 2001. Majú tri dcéry – Danielu, Martinu a Stellu. Dom majú na vidieku vo Švédsku.

Ako píše portál Assignment Point, Figo je ambasádorom Partnerstva Stop TBC v boji proti tuberkulóze. Je zakladateľom Network90, súkromnej siete členov pre profesionálny futbalový priemysel.

Hovorí plynule piatimi jazykmi – portugalsky, španielsky, anglicky, taliansky a francúzsky.

V roku 2015 Luis Figo oznámil svoj plán kandidovať na prezidenta FIFA proti údajne skorumpovanému režimu Seppa Blattera, ale o päť mesiacov neskôr sa z kampane stiahol.

Považujú ho za jedného z najlepších hráčov svojej generácie a za jedného z najväčších portugalských hráčov všetkých čias.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport