Na hlavný obsah

Lyžovanie v strediskách môže byť drahšie. Nestane sa tak, keď štát zníži daň

Pre Čechov a Poliakov chcú byť slovenské strediská najlacnejšie.

Ak štát zníži DPH, ceny lyžiarskych lístkov by mohli ostať rovnaké ako vlani. Inak hrozí, že budú drahšie o dve až tri eurá za deň lyžovania. Rovnaké zníženie dane chcú aj reštaurácie a kaviarne.

Takto s poľskými či českými titulkami láka hostí z dvoch susedných krajín lyžiarka Petra Vlhová. Vlani pre prísne protipandemické opatrenia Slovenska na našich lyžiarskych svahoch chýbali.

,,Už letná turistická sezóna nám ukázala, že najvernejšími návštevníkmi Slovenska ostávajú českí a poľskí turisti. A práve na nich vsádzame aj počas nastávajúcej zimnej sezóny,“ avizuje hovorkyňa Slovakia Travel Karolína Ducká.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre Čechov a Poliakov chcú byť slovenské strediská najlacnejšie. Preto ich prevádzkovatelia požadujú polovičnú – desaťpercentnú sadzbu dane z pridanej hodnoty.

,,Slovensko má najvyššiu DPH z okolitých krajín. V Rakúsku, v Česku je to 10 %, v Poľsku 8 percent. Čím sme menej konkurencieschopní,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ združenia lanoviek a vlekov Lavex Bohuš Hlavatý.

Nižšia daňová sadzba by im stačila vykryť aj vyššie ceny energií. A podľa prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk by to pomohlo aj iným.

O znížení dane z pridanej hodnoty v prípade lanoviek, vlekov a športovísk by mali poslanci rokovať v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko