Na hlavný obsah

Majiteľ facebooku prepustí vyše 11 000 ľudí

Ide asi o 13 % zamestnancov.

Majiteľ facebooku prepustí vyše 11 000 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms prepustí viac ako 11 000 ľudí, čo predstavuje približne 13 % jej zamestnancov. Spoločnosť to uviedla v povinnej správe pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC). Ide o jedno z najmasívnejších prepúšťaní v technologickom sektore v tomto roku.

Spoločnosť Meta, ktorá vlastní sociálne siete facebook a instagram alebo komunikačnú službu WhatsApp, zápasí s rastúcimi nákladmi a slabším záujmom inzerentov.

„Nielenže sa online obchodovanie vrátilo k predchádzajúcim trendom, ale makroekonomický pokles, zvýšená konkurencia a strata reklamných signálov spôsobili, že máme oveľa nižšie príjmy, ako som očakával,“ uviedol generálny riaditeľ Mark Zuckerberg v správe zamestnancom. „Mýlil som sa a beriem za to zodpovednosť,“ dodal.

Takéto hromadné prepúšťanie je prvé v 18-ročnej histórii spoločnosti. Ďalšie technologické spoločnosti, ako napríklad Microsoft a Twitter, už tento rok prepustili tisíce zamestnancov. Technologickým spoločnostiam a ich akciám sa počas pandémie koronavírusu darilo. Tento rok ich však tvrdo zasiahla vysoká inflácia a rýchlo rastúce úrokové sadzby.

Zuckerberg zdôraznil, že spoločnosť musí byť kapitálovo efektívnejšia. Uviedol, že presunie zdroje do „prioritných oblastí rastu“, ako je vyhľadávač s umelou inteligenciou, reklamné a obchodné platformy, ako aj projekt metaverse alebo virtuálneho vesmíru.

Spoločnosť Meta uviedla, že prepusteným zamestnancom vyplatí odstupné vo forme 16 týždňov základnej mzdy a ďalších dvoch týždňov za každý odpracovaný rok v spoločnosti a preplatí im zvyšok plateného voľna. Zamestnancom sa budú náklady na zdravotnú starostlivosť preplácať ďalších šesť mesiacov.

Akcie spoločnosti Meta stratili tento rok viac ako dve tretiny svojej hodnoty. Po oznámení prepúšťania pred začiatkom dnešného obchodovania pridali približne tri percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika