Na hlavný obsah

Matovič počíta v rozpočte s miliardami eur, ktoré by mohol použiť podľa vlastného uváženia

Tvrdí, že nič nezvyčajné nerobí.

Matovič počíta v rozpočte s miliardami eur, ktoré by mohol použiť podľa vlastného uváženia
Minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií počíta v budúcoročnom rozpočte s miliardami eur, ktoré by mohol použiť podľa vlastného uváženia. Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že nič nezvyčajné nerobí. V čase energetickej krízy je nutné mať k dispozícii omnoho viac peňazí ako zvyčajne.

Podľa neho rovnako postupujú aj ostatné európske štáty. Opozícia je však presvedčená, že minister plánuje využiť časť týchto peňazí v predvolebnom roku na financovanie svojich nápadov.

Obavy neskrývajú ani odborníci. Preto navrhujú úpravu paragrafov tak, aby sa tieto peniaze, ak ich štát neminie, využili napríklad na zníženie dlhu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Miliardy uložené v rezervách ministra financií. Igor Matovič pripravuje štát na krízový rok. Peniaze, ak parlament schváli rozpočet, pôjdu vo veľkej miere na kompenzácie účtov za elektrinu, plyn a teplo pre podniky a domácnosti.

Problém, ktorý otvára nielen opozícia, ale aj odborníci je, že niekoľko miliárd bude mať k dispozícii priamo líder OĽANO – resp. ministerstvo financií. Podľa Igora Matoviča sa však nič mimoriadne nedeje. V čase krízy musia byť jednoducho rezervy vyššie.

„Kým žijeme v neistote, že naozaj nevieme, aké budú ceny energií a koľko budeme musieť doplácať, tak je úplne normálne, že sa vytvára takzvaná všeobecná pokladničná správa, to je položka na neistoty,“ tvrdí Matovič.

Opozícia sa obáva, že minister použije v predvolebnom roku nevyčerpané peniaze na svoje „atómovky“.

„Pán Matovič si pod sebou nechal veľké miliardy na to, aby rozdával podľa toho ako sa vyspí,“ hovorí nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Peniaze čo neminú, treba ušetriť

Minister sa obhajuje – rovnako ako on, vytvárajú rezervy aj iní. „Trepú takéto bludy a strašia ľudí, pretože to je ich cieľ už dva a pol roka – ubližovať, ubližovať, ubližovať,“ vyhlásil.

Peniaze, ktoré vláda z rezerv neminie, treba ušetriť. Odkazuje šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth. „Ak by peniaze, ktoré sú v rezervách, neboli použité, napríklad preto, že by bol lepší vývoj, čo sa týka trhu cien energií, tak tie peniaze by mali byť automaticky ušetrené. To znamená, že by ich nepoužili na žiadny iný účel,“ skonštatoval.

Podľa ekonómov paragrafy priamo nezakazujú ministrovi financií použiť tieto peniaze tak, ako si zmyslí. Predstava, že ministerstvo bude mať v rukách tri miliardy eur bez konkrétneho účelu sa nepozdáva ani predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomírovi Andrassymu.

„Nie je možné vyčleniť takýto veľký objem peňazí, o ktorom poslanci rozhodnú pri hlasovaní o rozpočte. Ale o tom, ako sa ten balík peňazí potom prerozdeľuje, už výlučne rozhoduje rezort financií alebo vláda,“ podotkol Andrassy.

Podľa neho by sa mali zákony upraviť tak, aby sa peniaze, ktoré sa neminú, automaticky ušetrili a nešli na ďalšie projekty vlády. V tejto súvislosti apeluje na politikov, aby zaviedli výdavkové stropy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika