Na hlavný obsah

Pripravuje sa vláda na scenár rozpočtového provizória?

Väčšina opozície zatiaľ podporu rozpočtu odmieta.

Pripravuje sa vláda na scenár rozpočtového provizória?
Premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Vláda stále nemá istotu, či prejde v parlamente rozpočet na budúci rok. Začína sa preto pripravovať na provizórium. V takom prípade by zostala na účtoch ležať takmer miliarda eur, ktorá je určená na preklenutie energetickej krízy domácnostiam a podnikom.

Sociálni demokrati žiadajú za podporu rozpočtu s historicky najvyššími výdavkami predčasné voľby. Z koalície už zaznievajú hlasy, že ak by provizórium ohrozovalo pomoc, dohoda s opozíciou bude nevyhnutná.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Bez rozpočtu sa domácnosti a podniky nedostanú k znesiteľnejším účtom za elektrinu a plyn – ozýva sa z vládnych kruhov. O to viac, čím sa blíži kľúčové rozhodovanie v parlamente.

Ak totiž koalícia nezíska väčšinu a opozícia zákon roka takpovediac roztrhá, štát čaká provizórium. Teda obmedzené míňanie peňazí. A to by bol problém. Najmä v čase vrcholiacej vykurovacej sezóny.

„Mali by sme peniaze na účte a nevedeli by sme ich použiť,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ministri sa stretnú budúci týždeň

Vláda si je vedomá, že nemá v parlamente väčšinu, a preto sa pripravuje na scenár provizória. Budúci týždeň by mali ministri debatovať, čo v takom prípade robiť. Zatiaľ majú jasno len v jednom.

„Znamená to obmedzenie vo všetkých oblastiach, či už je to fungovanie štátu alebo je to drastické zníženie výdavkov na podporu domácností a podnikov,“ uviedla ministerka investícii Veronika Remišová (Za ľudí).

Remišová hádže pomyselnú loptu na stranu opozície – ak vám ide o ľudí, podporte rozpočet. Opozícia vracia požičané.

„Rozpočet je tak zásadný zákon, ktorý si táto vláda musí vedieť obhájiť sama bez opozície. Tá tu nie je na to, aby vládla za túto vládu,“ dodal Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Jedinou podmienkou, ktorú sociálni demokrati kladú pred ministrov, sú predčasné voľby. Hoci ich koalícia nateraz odmieta, v prípade neschválenia rozpočtu a problémov s doručovaním pomoci by sa cesta k nim mohla otvoriť.

„Pokiaľ by sa to malo tak zadrhnúť, že by sme nevedeli doručovať pomoc, tak vtedy treba urobiť obchod – obchod s opozíciou,“ ozrejmil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Minister financií prinesie rozpočet do parlamentu na začiatku decembra. Väčšina opozície zatiaľ odmieta jeho podporu. otázne je, ako sa postavia k zákonu roka skupinky nezaradených poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál