Na hlavný obsah

Matovič: Rozpočtové provizórium je „opľutím“ verejného záujmu

Vyzval opozíciu, aby štátnemu rozpočtu pristupovala racionálne.

Matovič: Rozpočtové provizórium je „opľutím“ verejného záujmu
Minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Parlament debatuje o štátnom rozpočte na budúci rok. Pred poslancami ho obhajuje minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorý apeluje najmä na svojho bývalého koaličného partnera, stranu SaS.

Žiada od nej racionálny prístup a nie politikárčenie. Bez hlasov od opozície alebo od nezaradených poslancov nemá zákon roka šancu, keďže vládne strany nemajú v parlamente väčšinu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Miliardy eur určené na energetickú pomoc pre domácnosti a firmy, ďalšie miliardy na vyššie platy pre zdravotníkov a učiteľov. Šéf rezortu financií apeluje na poslancov z SaS, aby zahlasovali za budúcoročný rozpočet. V opačnom prípade hrozí štátu provizórium.

Matovič vyzval opozíciu, aby mu ukázala, kde sa dá ušetriť osem miliárd eur. Vyjadrenia Richarda Sulíka (SaS) o šetrení označil za populistické.

Vystaviť ľudí rozpočtovému provizóriu je podľa Matoviča „opľutím“ verejného záujmu a návratu k moci sociálnych demokratov. Preto vyzýva SaS k racionálnemu rozhodovaniu a dáva liberálom ponuku.

„Platí, že ak máte návrh, kde sa objektívne dá v tomto rozpočte šetriť a dokážete sa sem postaviť a pomenovať tie presné položky, každý z nás to privíta,“ skonštatoval minister financií.

Liberálom chýbajú výdavkové limity

Šéf rezortu financií odmieta, že by išlo o katastrofálny rozpočet, keďže z osem miliardového deficitu pôjde sedem miliárd na pomoc pre ľudí a podniky.

SaS má však viacero výhrad s tým, že provizórium, teda neschválenie rozpočtu, by neznamenalo katastrofu, ale skôr avizované šetrenie, ktoré si želá aj sám minister financií. Sulík kritizoval aj v zákone chýbajúce výdavkové limity.

Ak by ich minister do rozpočtu nezapracoval, respektíve nedohodol sa s Európskou komisiou na ich odklade alebo miernejšej verzii, Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur. Poslanci sa budú zákonu roka venovať v nasledujúcich dňoch.

Ešte predtým však v zrýchlenom režime rozhodnú o vyšších platoch pre lekárov, na ktorých sa vláda počas víkendu dohodla so zdravotníkmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál