Na hlavný obsah

Matovič sa obáva, že dohodou medzi lekármi a vládou prehral pacient

Tomáš ho obvinil, že komplikoval uzavretie dohody.

Na snímke vľavo poslanec NR SR Erik Tomáš a minister financií Igor Matovič.
Na snímke vľavo poslanec NR SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).Foto: RTVS

Lekárski odborári vládu „bohapusto vydierali“ a zobrali si ľudí za rukojemníkov. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Situáciu s výpoveďami lekárov označil za „morálne dno“.

„Obávam sa, že prehral pacient,“ dodal. Podľa neho si zvyšovanie platov lekárov vyžiada škrty v iných oblastiach zdravotníctva, na čo doplatí pacient.

Dohode, ku ktorej došlo medzi vládou a lekárskymi odbormi, podľa vlastných slov odmieta tlieskať. Tvrdí, že ide o „nebezpečný precedens“. Podľa neho majú teraz všetci zamestnanci štátu morálne právo pýtať si vyššie platy.

Erik Tomáš (Hlas-SD) vládu kritizoval, že nedokáže efektívne komunikovať. „Zle zvolený sociálny dialóg vyhrotil situáciu tak, že bol ohrozený život pacienta,“ vyhlásil.

Ministra financií Matoviča obvinil, že komplikoval uzavretie dohody medzi vládou a lekármi. Dohodu nakoniec v sobotu (26. 11.) s Lekárskym odborovým združením (LOZ) uzavrel premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

K uzavretiu dohody došlo pár hodín po tom, ako Matovič verejne oznámil, že sa na rokovaniach s lekárskymi odbormi už nebude zúčastňovať.

Tomáš očakáva, že lekári zlepšia svoj prístup k pacientom

Vyše 2 100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Neskôr tiež viacerí podali výpovede z decembrových služieb.

Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Pokiaľ by k dohode nedošlo, hrozilo, že lekárom 30. novembra vyprší výpovedná lehota.

V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu.

Erik Tomáš uviedol, že od lekárov očakáva, že po zvýšení platov zlepšia svoj prístup k pacientom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko