Na hlavný obsah

Mesto Gelnica má problém. Vysokú faktúru za elektrinu nemá z čoho zaplatiť

Hrozí, že hokejový štadión zatvoria.

Mesto Gelnica má problém. Vysokú faktúru za elektrinu nemá z čoho zaplatiť
Mesto Gelnica má problém. Obrovský nárast ceny elektriny na zimnom štadióne. Foto: RTVS

Mesto Gelnica má problém. Obrovský nárast ceny elektriny na zimnom štadióne. Vysokú faktúru nemajú z čoho zaplatiť, a tak reálne hrozí, že hokejový štadión zatvoria.

Primátor Gelnice Dušan Tomaško dostal faktúru za elektrinu na zimnom štadióne a zdesenie z nej neskrýva.

“Prišla mi faktúra. Minulý rok, sme platili za október 3 181 eur za elektrinu. Tento rok máme platiť 21 700 eur,” hovorí.

Okrem sedemnásobného zvýšenia ceny, budú musieť platiť aj vyššie preddavkové platby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Každý týždeň máme zaplatiť 7 000 eur, čiže v novembri máme zaplatiť 42 000 eur. Je mi nesmierne ľúto, že my robíme všetko preto, aby sme hokejovú sezónu spustili, ale štát ani zväz nám nijak nie je nápomocný,” dodáva primátor.

Pri prevádzke zimného štadióna je energeticky najviac náročné chladenie ľadovej plochy. Na tom sa prakticky vôbec nedá ušetriť.

“Ak chceme udržať požadovanú teplotu a kvalitu ľadu, nedá sa ušetriť. Môžeme to len vypnúť. V rámci zníženia energetickej náročnosti štadiónu, sme urobili všetko, čo bolo v našich silách,” upozorňuje Lukáš Zavilla, správca zimného štadióna v Gelnici.

Pred piatimi rokmi kompletne vymenili aj technológiu chladenia, či staré osvetlenie za nové LED osvetlenie. Združenie miest a obcí Slovenska, už pred rokom upozorňovalo štát, že táto situácia nastane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny