Na hlavný obsah

Pomoc pre podniky so zvýšenými nákladmi na energie sa dostala do druhého čítania

Podporu návrhu už avizuje aj opozičná strana SaS.

Pomoc pre podniky so zvýšenými nákladmi na energie sa dostala do druhého čítania
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Umožniť všetkým podnikom, ktoré zasiahli vysoké ceny energií, čerpať pomoc do výšky 500 000 eur. S týmto zámerom predložil rezort hospodárstva do parlamentu Zákon o dotáciách, poslanci ho už posunuli do druhého čítania.

Ak podnikateľ preukáže, že má zvýšené výdavky v súvislosti s nárastom cien energii, bude ich mať zastropované a štát mu rozdiel preplatí. Ceny elektriny a plynu pre občanov v budúcom roku vyriešia formou všeobecného hospodárskeho záujmu.

Systém podpory má byť rovnaký ako to bolo v prípade kompenzácii nájmov v čase pandémie. Štát bude zohľadňovať kedy a za akú cenu si podniky plyn či elektrinu zabezpečili. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka

„Je tam podmienka 199 eur pri elektrine a 99 eur pri plyne, a to bez distribučných a ďalších poplatkov. Ak subjekty nakupovali v mesiacoch august a september za ceny vyššie na spotrebných trhoch ako sú tieto cenové hladiny, tak z tohto rozdielu im budeme kompenzovať 80 % rozdielu,“ vysvetľuje minister hospodárstva Karel Hirman.

Na pomoc pre podnikateľov vyčlenili 600 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Schému pomoci musí ešte schváliť Európska komisia. Rezort hospodárstva očakáva, že by sa tak mohlo stať do konca novembra.

Pomoc štátu môžu zneužiť

Podporu návrhu už avizuje aj opozičná strana SaS a to napriek tomu, že pomoc štátu môžu zneužiť firmy, ktoré na to nemajú nárok.

„Nie je čas na to, aby sme pozerali, či sú medzi týmito ľuďmi špekulanti alebo nie. To sa bude následne dohľadávať a takýchto špekulantov budeme postihovať. Aby naše podniky neskrachovali a boli konkurencieschopné, tak takáto pomoc musí prísť čo najrýchlejšie,“ tvrdí poslanec a člen hospodárskeho výboru Karol Galek.

Čo sa týka domácností – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už dostal cenové návrhy od regulovaných subjektov v oblasti elektro-energetiky, zemného plynu aj dodávok tepla prostredníctvom systémov centrálneho zásobovania teplom.

„Veľmi pozorne skúma oprávnené náklady a primeraný zisk jednotlivých regulovaných subjektov. Tie následne premietne do regulovaných cien,“ hovorí predseda ÚRSO Andrej Juris.

Do cien určených URSO však ešte zasiahne vláda, pretože finálne ceny energii budú vzhľadom na situáciu na trhu extrémne drahé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika