Na hlavný obsah

Miera inflácie v Maďarsku je najvyššia vo Vyšehradskej štvorke

V októbri vzrástla na 21,1 percenta.

Miera inflácie v Maďarsku je najvyššia vo Vyšehradskej štvorke
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Miera inflácie v Maďarsku v októbri vzrástla na 21,1 percenta, čo je najvyššia miera inflácie vo Vyšehradskej skupine (V4). Maďarský štatistický úrad vo svojej stredajšej (9. 11.) správe uviedol, že v októbri naďalej rástli najmä ceny energií a potravín.

Ceny energií pre domácnosti sa medziročne zvýšili o 64,4 percenta, zatiaľ čo ceny potravín vzrástli o 40 percent.

Z toho vajcia sú drahšie takmer o 88 percent, chlieb o 81 a mliečne výrobky o viac ako 75 percent v porovnaní s októbrom minulého roka. Medzimesačne sa ceny pre spotrebiteľov zvýšili o dve percentá.

Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny pohonných hmôt a potravín, dosiahla v októbri 22,3 percenta. Index spotrebiteľských cien, ktorý sa počíta ako spotrebný kôš tovarov a služieb pre dôchodcov, sa medziročne zvýšil o 23,6 percenta.

Vývoj inflácie za október prekonal odhady analytikov. Predpokladali ďalší rast cien, neočakávali však, že inflácia prekročí 21 percent. V septembri dosiahla miera inflácie v Maďarsku 20,1 percenta. Tento vývoj tak naznačuje, že inflačné tlaky v ekonomike neutíchajú.

Ekonómovia očakávajú, že ceny budú v nasledujúcich mesiacoch ďalej rásť, hoci vláda zaviedla cenové stropy na palivá, účty za energie pre priemerné domácnosti, úroky z hypoték a základné potraviny.

Ministri maďarskej vlády hovoria o tom, že inflácia by mohla do konca roka dosiahnuť 25 percent, uviedla agentúra Reuters. Vláda preto zvažuje stanovenie ďalších cenových stropov na potraviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika