Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne bola v októbri opäť rekordná

Vzrástla na 10,7 percentuálneho bodu.

Inflácia v eurozóne bola v októbri opäť rekordná
Ilustračná snímka peňaženky s eurobankovkami. Foto: TASR/DPA

Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch dosiahla miera inflácie v eurozóne v októbri ďalší rekord. Ročná miera inflácie spotrebiteľských cien v krajinách používajúcich jednotnú menu euro vzrástla na 10,7 percentuálneho bodu.

Európsky štatistický úrad Eurostat to uviedol v pondelok (31. 10.) v rýchlom odhade. Hlavným dôvodom zrýchľujúcej sa inflácie je stále najmä prudký nárast cien energií.

V porovnaní so septembrom bola inflácia vyššia o osem desatín percentuálneho bodu. Prekonala tak očakávania analytikov, ktorí predpokladali jej nárast na 10,2 %. Odhad neposkytuje údaje za celú Európsku úniu.

Hospodársky rast v eurozóne sa spomalil

Hospodárstvo Európskej únie vzrástlo v treťom štvrťroku o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi. Ide o výrazné spomalenie oproti druhému štvrťroku, kedy ekonomika vzrástla o 0,7 %, uviedol Eurostat. V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 2,4 % v porovnaní s nárastom o 4,3 % v druhom štvrťroku.

Medzištvrťročný hospodársky rast v eurozóne sa tiež spomalil na 0,2 % z 0,8 % v druhom štvrťroku. Ročná miera rastu v krajinách platiacich eurom klesla na 2,1 % z minuloročnej hodnoty 4,3 %.

Hospodársky vývoj sa v jednotlivých krajinách naďalej líši. Zatiaľ čo hlavné ekonomiky eurozóny mierne rástli, napríklad ekonomika Lotyšska sa v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi výrazne znížila (o 1,7 %).

Pobaltské štáty pociťujú dôsledky niekdajších úzkych hospodárskych väzieb s Ruskom, ktoré sa dostali pod tlak v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine a západných sankcií.

Najvyšší medzikvartálny rast HDP zaznamenalo Švédsko (+ 0,7 %), za ktorým nasledovali Taliansko (+ 0,5 %), Portugalsko a Litva (obe + 0,4 %). Medziročné miery rastu boli kladné vo všetkých krajinách okrem Lotyšska (- 0,4 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika