Na hlavný obsah

Mikulec chce, aby opatrenia proti nelegálnej migrácii financovala EÚ

Ministri sa zhodli, že ide o celoeurópsky problém.

Zľava ministri vnútra Gerhard Karner (Rakúsko), Vít Rakušan (ČR), Roman Mikulec (SR) a Sándor Pintér (Maďarsko).
Zľava ministri vnútra Gerhard Karner (Rakúsko), Vít Rakušan (ČR), Roman Mikulec (SR) a Sándor Pintér (Maďarsko).Foto: TASR

Od Európskej komisie (EK) budeme požadovať jasné usmernenie v uplatňovaní readmisnej dohody a v tom, ako postupovať v návratovej politike smerom k tretím krajinám. Povedal to slovenský minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po štvrtkovom (24. 11.) rokovaní s rezortnými partnermi z Česka, Maďarska a Rakúska v Prahe.

Dodal, že krajiny chcú zároveň EK požiadať, aby sa opatrenia proti nelegálnej migrácii financovali z európskych peňazí.

„Navrhol som kolegom, že budeme EK žiadať o jasné usmernenie v uplatňovaní readmisnej dohody,“ uviedol Mikulec. Komisia musí poskytnúť „presné noty“, ako v návratovej politike postupovať.

Téma migrácie presahuje EÚ a podľa Mikulca nemá zmysel, ak budú jednotlivé krajiny proti nej bojovať samostatne. „Dohodli sme si spoločný postup a spoločnú rétoriku,“ dodal.

„Za Slovenskú republiku som vyjadril podporu českému predsedníctvu v jeho snahách. Ich komunikácia postupne prináša svoj úspech,“ povedal Mikulec. Slovenský minister tiež podporil snahy Česka vo vzťahu k rozširovaniu schengenu.

Tlak na Komisiu

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana situácia v súčasnej dobe v číslach príliš pozitívna nie je. Preto chce migráciu riešiť na európskej úrovni ako problém, ktorý sa týka všetkých krajín EÚ. Tá má podľa neho na svedomí viac než polovicu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EÚ.

„Chceme riešiť migráciu ako problém, ktorý sa týka všetkých krajín EÚ. Chceme riešiť všetky trasy vrátane západnéhobalkánskej. Predstaviť regionálny pohľad na to, čo by sa malo urobiť, aby sa znížil tlak zo západobalkánskej trasy na naše krajiny,“ povedal Rakúšan.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner zdôraznil, že je dôležité, aby spolu s Českom, Slovenskom a Maďarskom urobili tlak na EK. Potrebná je podľa neho koordinácia v boji proti nelegálnej migrácii a prevádzačskej mafii.

Piatkové stretnutie ministrov vnútra EÚ bude výzvou pre EK, ako túto situáciu riešiť. „Pôjde o tvrdú a náročnú diskusiu,“ povedal Karner. Potrebujeme právne a technické opatrenia, aby sme ochránili hranice EÚ, dodal.

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér uviedol, že Maďarsko urobí všetko pre to, aby sa cez jeho územie nedostávali do EÚ nelegálni migranti. „Našou povinnosťou je hranice uzavrieť, zdôrazňujem, len pre nelegálnych migrantov,“ povedal Pintér s tým, že prioritou je zaistiť bezpečnosť občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko