Na hlavný obsah

Na srbsko-maďarských hraniciach pomáhajú s kontrolami slovenskí policajti

Cez toto územie sa totiž pokúšajú prechádzať migranti.

Maďarsko priznáva, že nezvláda ochrániť vonkajšie hranice schengenu. Aj preto sa ku nám dostáva čoraz viac migrantov. Na srbsko-maďarských hraniciach pomáha 40 slovenských policajtov.

Toto je hraničný priechod Hercegszántó, za ktorým je už Srbsko, a teda územie mimo schengenského priestoru. Práve odtiaľ sa do Maďarska pokúšajú denne dostať tisícky migrantov cez zelenú hranicu.

Hraničné kontroly preto treba posilniť tu a nie na našich vnútorných hraniciach s Maďarskom, opakovane hovorí minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tá spolupráca sa ukazuje ako veľmi produktívna a veľmi dobrá. Zachytili už niekoľko stoviek migrantov,“ skonštatoval Mikulec.

Tieto hranice pritom pomáha chrániť aj Česká republika, a to rovnakým početným zastúpením. Obe krajiny sú pripravené hliadky posilniť, ak o to Maďarsko požiada. Pri odhaľovaní migrantov sa spoliehajú na špeciálne vybavenie.

Srbsko-maďarské hranice chráni opletenie, ktoré má dĺžku približne 150 kilometrov. Aj napriek tomu, že je viac ako štyri metre vysoké, migranti si s ním dokážu poradiť.

„Slovenská republika, ministerstvo vnútra, policajný zbor určite bude nápomocný. Je to pre nás určite efektívnejšie riešenie ako zavádzať vnútorné kontroly v rámci schengenu, čo dlhodobo hovoríme, že toto jednak to nie je v súlade so schengenským kódexom, jednak to naozaj nemá ten efekt ako takáto ochrana na vonkajšej hranici schengenu,“ dodal Mikulec.

Maďarský minister vnútra priznal, že ak by mala byť ochrana vonkajších hraníc schengenu iba na pleciach maďarských policajtov, nezvládli by to. Preto pomoc susedných krajín, vrátane Slovenska, víta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet