Na hlavný obsah

Ministerstvo práce chce rozmraziť minimálne dôchodky. Rásť by mali od roku 2024

Vláda ich zmrazila ešte pred dvomi rokmi.

Dôchodcovia s minimálnymi penziami sa ich navýšenia dočkajú najskôr v roku 2024. Ministerstvo práce prišlo s návrhom na ich rozmrazenie Jednota dôchodcov na Slovensku hovorí, že zvyšovanie minimálnych dôchodkov prichádza neskoro. Navyše bude nedostatočné.

Minimálne dôchodky vláda zmrazila pred viac ako dvomi rokmi. Minister práce to vtedy odôvodnil ich skokovým zvýšením o 55 eur. Od januára sa preto dôchodcom s minimálnou penziou, na rozdiel od ostatných dôchodcov, penzie nezvýšia.

Rozmrazenie minimálnych dôchodkov je aj jedna z požiadaviek z petície dôchodcov, ktorú ešte v septembri doručili do parlamentu. Vítajú, že vláda pristúpila k zmenám, no neskoro.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Malo to byť od prvého januára roku 2023, pretože tí ľudia budú potrebovať aj tento rok jesť a platiť lieky, platiť svoje účty a nie len od roku 2024,“ povedala podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná.

Rozmrazenie penzií od roku 2024 bude pre štát lacnejšie, ako by bolo od budúceho roka. Novoročná takmer dvanásťpercentná valorizácia dôchodkov totiž spôsobí, že viac ako 100 000 ľudí vypadne zo systému poberania minimálnych dôchodkov.

Rezort práce eviduje meniace sa sociálno-ekonomické prostredie, najmä nárast inflácie, a preto prehodnocuje pôvodné analýzy, z ktorých vychádzalo pri nastavení súm minimálneho dôchodku.

Podľa návrhu by mal minimálny dôchodok stúpnuť v priemere o 26 eur. Po novom by sa mal viazať na životné minimum. Odborník na sociálny systém v tom vidí problém. Životné minimum totiž rastie nižším tempom ako inflácia.

Rozmrazenie minimálnych dôchodkov bude podľa odhadov ministerstva financií stáť v roku 2024 zhruba 7 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko