Na hlavný obsah

Mnohí do kotlov prikladajú aj bežný odpad. Spaľovanie smetí je však prísne zakázané

Hrozí pokuta do 3 000 eur.

Prichádzajúca zima a sychravé počasie naplno rozbehli vykurovaciu sezónu. Mnoho ľudí však prikladá do kotlov nielen drevo či pelety, ale aj bežný odpad. Odborníci pripomínajú, že akékoľvek spaľovanie smetí je prísne zakázané.

Neprirodzene tmavý dym z komínu si všimli nedávno aj obyvatelia Úľan nad Žitavou. Jeden zo susedov tu údajne pálil handry, topánky aj plastové fľaše.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Oficiálne je toto prvý podnet, ktorý sme dostali, aj keď od kolegov viem, že je to bežná prax, ktorá sa deje v obciach. Myslím si, že sa tomu nemusíme diviť, keď energie aj poplatky za odpad stúpajú, ľudia sa snažia aj takto ušetriť,“ uviedol Rudolf Frýželka (ŽIVOT, Smer-SD, Hlas-SD), starosta obce Úľany nad Žitavou.

Čo nesmie ísť do domácich kotlov?

Riaditeľ enviropolície pripomína, že do domácich kotlov nesmie ísť okrem uhlia, dreva či štiepky nič iné.

„Je zakázané páliť aj takzvaný biologický odpad. To znamená konáre, listy, nejakú trávu a podobné veci,“ dodal Márop Kern, riaditeľ odboru envirokriminality Prezídia Policajného Zboru.

Neprispôsobivému občanovi môže starosta uložiť pokutu do 3 000 eur. V praxi to však také jednoduché nie je. Dôkazy sú väčšinou nepriame.

„Na základe tmavého dymu sa ťažko určuje, či dochádza k spaľovaniu odpadu alebo nie. Najtransparentnejší spôsob by bol taký, keby zákon umožnil zobrať vzorky priamo z komína a na ich základe zistiť, či došlo k páleniu odpadov alebo nie,“ povedal Frýželka.

Odpad môžu páliť iba spaľovne. Ich vysoké teploty rozložia jedovaté látky. Vďaka filtračným zariadeniam sa nedostávajú do vzduchu. Nič z toho domáce kotly negarantujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko