Na hlavný obsah

Moldavsko odmieta tvrdenia Gazpromu, že Ukrajina im zadržiava dodávky plynu

Kyjev obvinenia takisto dementoval.

logo Gazpromu a plynovod
Ilustračná snímka.Foto: Twitter/Reuters

Moldavsko v stredu (23. 11.) odmietlo tvrdenia ruského energetického koncernu Gazprom, podľa ktorých Ukrajina odkláňa dodávky plynu určené pre Moldavsko. Gazprom predtým obvinil Kyjev, že zdržiava dodávky pre Kišiňov a pohrozil ich znížením. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajina je kľúčovou tranzitnou krajinou pre dodávky ruského plynu do Európy. Hrozby Gazpromu prichádzajú v období, keď Moldavsko, Ukrajina i mnohé ďalšie európske krajiny čelia energetickej kríze.

Moskva výrazne znížila dodávky do Európy v reakcii na západné sankcie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu.

Gazprom tento týždeň obvinil Kyjev, že bráni dodávke 52,52 miliónov kubických metrov plynu do Moldavska. Pohrozil pritom aj znížením objemu dodávok od budúceho týždňa v prípade, že sa táto „nerovnováha“ neupraví.

Kišiňov výpadky neeviduje

„Aby bolo jasno, všetok plyn dodaný do Moldavska končí v našej krajine,“ uviedol v stredu na sociálnych sieťach moldavský vicepremiér Andrei Spinu. „Objem plynu, o ktorom Gazprom hovorí, že zostáva na Ukrajine, sú naše usporené kapacity a rezervy uskladňované v zásobníkoch na Ukrajine,“ dodal.

„Ujasnime si tiež, že tieto objemy vždy zaplatila a aj zaplatí naša krajina,“ zdôraznil moldavský vicepremiér s tým, že jeho krajina má v zásobníkoch vyše 200 miliónov kubických metrov plynu.

Ukrajina taktiež tvrdenia Gazpromu odmietla s tým, že všetok plyn určený spotrebiteľom v Moldavsku sa dodáva „v plnom rozsahu“, píše AFP. Kyjev zároveň obvinil Rusko z „manipulovania faktov“, aby ospravedlnilo znižovanie dodávok do Európy.

Prozápadná moldavská prezidentka Maia Sanduová tento týždeň upozornila, že jej krajina bude v dôsledku vojny na Ukrajine túto zimu čeliť „dramatickej energetickej kríze“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet