Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Belgicko zdolalo Kanadu najtesnejším rozdielom

Kanaďan Davies nepremenil penaltu.

MS vo futbale 2022: Belgicko zdolalo Kanadu najtesnejším rozdielom
Belgický hráč Michy Batshuayi (23) oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól vo futbalovom zápase F-skupiny Belgicko - Kanada na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Dauhá. Foto: TASR

Belgickí futbalisti zvládli svoj prvý zápas na 22. majstrovstvách sveta. V stredajšom (23. 11.) stretnutí F-skupiny v Al Rajáne zdolali Kanadu 1:0.

Alphonso Davies z Bayernu Mníchov mohol zámorský tím v 10. min poslať z jedenástky do vedenia, no nepresadil sa. V 44. minúte tak rozhodol Michy Batshuayi.

Kanaďania postúpili na MS iba druhýkrát v histórii a premiérovo od roku 1986. V Mexiku pri svojej prvej účasti prehrali všetky tri zápasy, postupne proti Francúzsku, Maďarsku a Sovietskemu zväzu.

Zámorský tím nestrelil ani jeden gól a túto štatistku zatiaľ nezmenil ani na tohtoročnom šampionáte.

Belgičania naopak obhajujú v Katare tretie miesto z Ruska a úspešne vstúpili do turnaja aj pri Perzskom zálive, keď tesne zdolali Kanadu a patrí im prvé miesto v skupine.

Stretnutia druhého kola v tejto skupine sa hrajú v nedeľu (27.11.), Belgičania sa stretnú s Marokom (14.00 h) a Chorváti nastúpia proti Kanade (17.00 h).

Sympatický výkon Kanady

Kanaďania boli v úvode zápasu aktívnejší a dostali sa do niekoľkých šancí, najväčšiu mali v 10. minúte. Junior Hoilett rozohral rohový kop, lopta sa dostala k Tajonovi Buchananovi, no jeho strelu zblokoval rukou Yannick Carrasco.

Hra síce potom pokračovala, ale rozhodca ju po chvíli prerušil, keďže dostal informáciu od VAR-u a išiel sa pozrieť na videozáznam.

Po jeho preskúmaní rozhodol o pokutovom kope pre Kanadu, no Alphonso Davies z Bayernu Mníchov nedokázal prekonať Thibauta Courtoisa.

V 23. minúte zahrozili aj Belgičania. Eden Hazard prenikol do šestnástky, prihral Yourimu Tielemansovi, ktorý našiel ešte Michy Batshuayiho, ale ten trafil len brániaceho Kamala Millera.

Kanaďania pokračovali v aktívnej hre, ale v prvom polčase sa nakoniec tešili z gólu Belgičania. Toby Alderweireld predviedol dlhý odkop za obranu súpera a Batshuayi nedal šancu brankárovi Milanovi Borjanovi.

Reprezentanti Kanady sa aj v druhej časti tlačili pred belgickú bránu, no napriek tomu sa im nedarilo skórovať. V 80. minúte po centri Alistaira Johnstona hlavičkoval Cyle Larin, ale Courtois opäť podržal svoj tím.

Belgičania pozornou obranu už nedovolili súperovi viac šancí a udržali tesný jednogólový náskok. Kanaďania vyhrali na strely vyhrali 21:9, ale v ofenzíve boli jaloví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport