Na hlavný obsah

Zosuv na Ischii si vyžiadal život dieťaťa, nezvestných je 10 ľudí

Do bezpečia evakuovali 167 miestnych obyvateľov.

Zosuv na Ischii si vyžiadal život dieťaťa, nezvestných je 10 ľudí
Pohľad na zničené domy po silných dažďoch a zosuvoch pôdy v meste Casamicciola na talianskom ostrove Ischia. Foto: TASR/AP

Počet potvrdených obetí zosuvu pôdy na talianskom ostrove Ischia vystúpil na päť. Záchranári v nedeľu (27. 11.) našli telá dvoch detí, novorodenca a starej ženy, napísal list La Repubblica. Po ďalších nezvestných, ktorých je podľa agentúry ANSA osem, sa stále pátra.

ANSA tiež napísala, že záchranári lokalizovali ďalšie dve obete, ale ich telá ešte nedokázali vyslobodiť z bahna. Psy detekovali zrejme ôsmeho mŕtveho.

Aj napriek sústavnej práci dvoch stoviek záchranárov a stoviek dobrovoľníkov sa stále nepodarilo dostať do bezpečia štyri až päť domácností. Celkovo ide o dvadsať ľudí. Nemajú tečúcu vodu a elektrinu; je možné, že vo svojich domovoch budú musieť zostať ďalšiu noc.

Medzi nezvestnými boli podľa serveru denníka Corriere della Sera dve rodiny s dvoma deťmi (celkovo sedem ľudí), dvojica Bulhariek, 93-ročná žena, ktorej dom je obklopený najmenej tromi metrami bahna, a miestny námorník, ktorého snúbenica – dvadsaťjedenročná Eleonóra Sirabellaová – sa stala prvou potvrdenou obeťou. Mená ďalších obetí záchranári nezverejnili.

Záchranné práce hasičov, polície a civilnej ochrany pokračovali celú noc aj deň aj napriek komplikáciám spôsobeným naďalej nepriaznivým počasím. Evakuovaných bolo podľa talianskych médií vyše 160 osôb.

V nedeľu dopoludnia sa mimoriadne zišla talianska vláda, ktorá v regióne vyhlásila výnimočný stav na jeden rok a uvoľnila prvú časť okamžitej pomoci vo výške dvoch miliónov eur.

Na záchranných prácach sa podieľalo približne 150 hasičov a 220 policajtov. Do bezpečia evakuovali 167 miestnych obyvateľov, ktorých previezli do hotela.

Oblasť je náchylná na zosuvy a v nedeľu sa objavili tvrdenia, podľa ktorých sa v uplynulom období urobilo príliš málo pre to, aby sa takýmto udalostiam predišlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet