Na hlavný obsah

Na kontroverzný šál Orbána reagovali okolité krajiny, medzi nimi aj Slovensko

Motívom šálu bolo územie bývalého Uhorska.

Na kontroverzný šál Orbána reagovali okolité krajiny, medzi nimi aj Slovensko
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán s kontroverzným šálom. Foto: Index

Iskrenie spôsobil jeden šál – mal ho na krku maďarský premiér Viktor Orbán, na dvoch koncoch s výšivkou Uhorska, ktorého súčasťou boli aj územia susedných krajín Maďarska.

Revizionistické, iredentistické – prišla reakcia z Bukurešti, rovnaký podráždený tón z Kyjeva, zo Záhrebu aj troch výsmech.

Status slovenského ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera na sociálnej sieti používa aj slová bez servítky, no píše o „divotvorných aktivitách nášho suseda, ktoré nemajú obdobu v krajinách Európskej únie“.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Reakcie krajín

Prvá reagovala Bukurešť – rumunská diplomacia si všíma budapeštianske kroky, alebo anti-gestá, ktoré nie sú v súlade s otvorenou atmosférou dialógu medzi oboma krajinami.

Takto znie komuniké, ktoré vyprovokoval šál premiéra Orbána s obrysmi Uhorska, do ktorého kedysi patrilo okrem iného aj Sedmohradsko.

Reakcia prišla aj zo Záhrebu. Premiér Andrej Plenkovič vážne pripomenul nedávnu fotografiu z premiérovej pracovne, kde Orbán sedí pod obrovskou mapou Uhorska, ktoré siahalo až k Jadranu.

Akékoľvek územné nároky, alebo ich naznačenie, je pre nás absolútne neprijateľné, píše Plenkovič. Chorvátsky prezident Zoran Milanovič to vzal z iného konca. Podotkol, že oficiálne by vláda nemala ani reagovať, on osobne sa Orbánovmu šálu iba smeje.

V Kyjeve dokonca pre inkriminovaný šál predvolali aj maďarského veľvyslanca. Uhorský motív donútil reagovať aj šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera. Ten bol nie tak dávno ešte veľvyslancom v Budapešti, čiže maďarské pomery pozná.

Na sociálnej sieti v utorok (22. 11.) použil aj menej diplomatické slová, z ktorých však vyplýva resumé: „V našich vzťahoch nemá miesto iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú, sme videli v roku 1939 a vidíme v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie,“ píše minister.

Šál aj vo futbalovej šatni

Viktor Orbán zdieľal tiež video po rozlúčkovom zápase 109-násobného reprezentanta Balázsa Dzsudzsáka s Gréckom v nedeľu (20. 11.). Navštívil šatňu domácich futbalistov a poďakoval sa mu.

Na krku mal však šál s uhorskou výšivkou a na videu ho vidno celý čas. Premiér Orbán reagoval: „Nehľadajte predsa niečo, čo tam nie je, futbal nie je politika, maďarská reprezentácia je družstvom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek,“ dodal Orbán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál