Na hlavný obsah

Na Kube zastavili výrobu hostií. Mníškam sa minula múka

Problémy s dodávkami múky zaznamenali aj pekárne.

Na Kube zastavili výrobu hostií. Mníškam sa minula múka
Ilustračná snímka - Hostie. Foto: Pixabay.com

Na Kube sa v stredu (2. 11.) zastavila výroba hostí. Mníškam z rádu bosých karmelitiek, ktoré ako jediné tento druh oblátok na Kube pečú, totiž došla múka.

Problémy s dodávkami múky na Kube zaznamenávajú aj pekárne, pred ktorými sa často tvoria dlhé rady, napísala agentúra EFE.

„Oznamujeme všetkým diecézam, že v predaji nie sú žiadne hostia. Pracovali sme s malým množstvom múky, ktorá nám zostala v rezerve, ale aj tá sa minula,“ oznámili mníšky. S pečením chcú začať hneď po tom, ako opäť získajú nevyhnutnú surovinu.

Problémy so zásobovaním múkou sú v posledných mesiacoch na Kube bežné. Jej dodávky nie sú pravidelné a niekedy ju nedostávajú ani štátne pekárne. Potom niekoľko dní nemajú čo ponúknuť svojim zákazníkom. Pred predajňami s pečivom sa tvoria dlhé rady.

Problémy s dodávkami základných potravín a spotrebného tovaru sú súčasťou vážnych hospodárskych problémov, ktoré Kuba zažíva v uplynulých dvoch rokoch. Situácia je podľa EFE výsledkom súbehu viacerých negatívnych faktorov.

Medzi ne patrí napríklad pandémia ochorenia COVID-19, sprísnenie amerických sankcií a tiež omyly a nedostatky v riadení krajiny. Kubánska vláda často zdôrazňuje, že núdzové materiálne pomery na ostrove sú výsledkom amerického embarga.

Problémy so zásobovaním a s dodávkami palív či liekov spôsobili od minulého roka protesty obyvateľov. Na tie úrady zareagovali silnou represiou. V krajine stále drží mocenský monopol komunistická strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet