Na hlavný obsah

Najvyšší správny súd bude mať viac času na rozhodovanie o volebných sťažnostiach

Lehota sa predlžuje z 30 na 90 dní.

Najvyšší správny súd bude mať viac času na rozhodovanie o volebných sťažnostiach
Ilustračná snímka volebných urien v komunálnych voľbách a voľbách do VÚC 2022. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Najvyšší správny súd (NSS) SR bude mať viac času na rozhodovanie o volebných sťažnostiach. Parlament dal zelenú novele zákona, vďaka ktorej sa lehota predlžuje z 30 na 90 dní. Ide o rovnaký čas, aký mal na posudzovanie podnetov Ústavný súd, ktorý túto agendu riešil v minulosti.

Cieľom zmien je väčšia kvalita a rýchlosť súdnych konaní. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

„Novelou správneho súdneho poriadku sa upravujú viaceré procesné podmienky jednou z nich je aj predĺženie lehoty na rozhodnutie. Tých 90 dní neznamená, že správny súd nemôže rozhodnúť aj v kratšom časovom úseku,“ upozorňuje hovorca NSS Michal Hajtol.

Novelou sa podľa neho vytvorili lepšie procesné podmienky konania pred správnym súdom. Môže napríklad odmietnuť žalobu, keď je zrejmé, že jej nebude možné vyhovieť. V novele sa zároveň upúšťa od povinnosti rozhodovať o žalobe na pojednávaní. „Správny súd môže aj naďalej nariadiť pojednávanie, ak to bude považovať za potrebné,“ dodáva.

Čas na podanie stažnosti sa kráti

Čas na podávanie volebných sťažností sa kráti. Lehota vyprší už v stredu – 9. novembra o polnoci.

Žalobcom môže byť podľa správneho súdneho poriadku, neúspešný kandidát na funkciu v orgáne územej samosprávy, ktorý nebol zvolený, ale získal aspoň 10 % platných hlasov. Alebo neúspešná politická strana, politické hnutie alebo prípadne ich koalícia, ktorá podala platnú kandidátnu listinu.

Sťažnosť môže podať aj 10 % oprávnených voličov príslušného volebného obvodu. „Takýto oprávnený žalobca môže volebnú žalobu podať osobne do podateľne Najvyššieho správneho súdu, poštou alebo elektronicky,“ ozrejmuje Hajtol.

Slovensko má za sebou historicky prvé spojené voľby. Očakáva sa preto aj väčší nápor sťažností. „Najvyšší správny súd zatiaľ eviduje desiatky volebných žalôb. Keďže sa konali spojené voľby, počty podaných sťažností sa tak objektívne môžu zvýšiť,“ vyhlásil Hajtol.

Podané volebné žaloby sa najviac týkajú prerátania hlasovacích lístkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko