Na hlavný obsah

Namiesto chovu hydiny vyrábali nelegálne cigarety. Štát pripravili o niekoľko miliónov

Finančná správa na východe Slovenska zadržala desiatky ton nelegálnych cigariet.

Namiesto chovu hydiny vyrábali nelegálne cigarety. Štát pripravili o niekoľko miliónov
Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) pri zásahu zadržal 20 osôb v nelegálnej výrobni cigariet. Foto: YouTube/Finančná správa

Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) objavil na východe Slovenska nelegálnu výrobňu cigariet. V pondelok (28. 11.) o tom informovala finančná správa na svojom webe. V rámci zásahu zadržali ozbrojenci 20 osôb, a to priamo pri čine. Fabriku mali umiestniť do priestorov hydinovej farmy v októbri tohto roka.

Úrad následne zaistil 23,9 milióna kusov cigariet svetoznámych značiek a vyše 32 ton tabaku. Zhabali tiež výrobné linky na spracovanie tabaku a výrobu cigariet, mobily, autá, SIM karty a rušičky GPS signálu.

„Nelegálna výrobňa cigariet bola v plnej prevádzke, počas zásahu ju obsluhovalo 17 ľudí cudzej štátnej príslušnosti. Celkovo sa zadržalo 20 osôb, ktoré vzal sudca do väzby z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti a taktiež, že ujdú alebo by sa mohli skrývať, aby sa vyhli trestnému stíhaniu,“ vysvetlil riaditeľ KÚFS Peter Grinč.

Do akcie s krycím názvom Plavec sa zapojila takmer stovka príslušníkov finančnej správy, pričom spolupracovali s políciou. Zložky v rámci zásahu vykonávali prehliadky nebytových priestorov, priemyselných areálov a domových priestorov v Košiciach.

„Odhalením nelegálnej výrobne sa nám podarilo ochrániť štátny rozpočet pred ďalšími
možnými daňovými únikmi v miliónoch eur. Za jeden deň by totiž dokázala výrobňa vyprodukovať až 1,4 milióna kusov nelegálnych cigariet,“
skonštatoval prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Celkový únik na dani z tabaku a tabakových výrobkov finančná správa vyčíslila na 6,2 milióna eur. Predpokladá sa, že nelegálne cigarety mali putovať na slovenský a európsky trh. Grinč dodal, že sa kriminálnemu úradu podarilo zadržať aj jedného z organizátorov.

Zločincov obvinili z porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie
tovaru v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov, za čo im hrozí až osemročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny