Na hlavný obsah

Napätie medzi Srbskom a Kosovom je najväčšie za poslednú dekádu, varoval Borrell

Môže za to spor o registračné značky áut.

Napätie medzi Srbskom a Kosovom je najväčšie za poslednú dekádu, varoval Borrell
Ilustračná snímka - Vlajky (zľava) Srbska a Kosova. Foto: Pixabay/Koláž RTVS

Napätie vyvolané sporom o registračné značky áut spôsobilo „najväčšiu a najnebezpečnejšiu krízu“ vo vzťahoch medzi Srbskom a Kosovom za posledných desať rokov. Podľa svetových agentúr to v pondelok (14. 11.) na rokovaní ministrov zahraničia krajín Európskej únie povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Belehrad a Prištinu varoval pred návratom do minulosti. Kosovskí Srbi začiatkom novembra opustili miesta v kosovských štátnych inštitúciách, vrátane vlády, parlamentu, polície či súdov. Protestovali tým proti nariadeniu vlády v Prištine, aby používali výlučne kosovské registračné značky na svojich autách.

Od 21. novembra chce kosovská vláda začať vydávať pokuty vodičom vozidiel so značkami vydanými srbskými úradmi pre kosovské okresy. Po 21. apríli 2023 má byť jazda s týmito značkami nezákonná.

Borrell povedal, že odchod Srbov z kosovských inštitúcií vytvoril vákuum, v ktorom „môže dôjsť k najhoršiemu“. Obe strany by podľa neho mali „prejaviť viac flexibility“ a za pomoci rokovaní vyriešiť svoje roztržky. Uviedla agentúra Reuters.

Ak Srbsko a Kosovo do 21. novembra nedosiahnu dohodu, „budeme na okraji nebezpečnej situácie“, dodal podľa agentúry AP šéf únijnej diplomacie.

Snaha Prištiny zaviesť nové pravidlá pre srbské registračné značky vyvolala značné napätie medzi Kosovom a Srbskom už na prelome júla a augusta. Úmysel kosovskej vlády vtedy zhatila blokáda ciest a masové demonštrácie, ktoré v severnom Kosove zorganizovali tamojší Srbi.

Vzťahy im bránia vo vstupe do EÚ

Vláda kosovského premiéra Albina Kurtiho v lete odložila vymáhanie opatrenia, ktoré je vo svojej podstate snahou o presadenie kosovských zákonov aj v severnom Kosove, kde žijú z väčšiny Srbi a kde má Priština len obmedzený vplyv.

Srbsko i Kosovo zhodne vyhlasujú za cieľ vstúpiť do EÚ, predtým však musia normalizovať vzájomné vzťahy. Rozhovory sprostredkované EÚ uviazli na mŕtvom bode.

„Teraz sa (Srbsko a Kosovo) nachádzajú na križovatke. Musí sa rozhodnúť, ktorou cestou sa chcú vydať. Smerom k Európskej únii, alebo k minulosti,“ povedal podľa AP Borrell.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet