Na hlavný obsah

Nemecko dodá Ukrajine vyše 350 generátorov

Pomôžu im pri výpadkoch prúdu spôsobených ruskými útokmi.

Nemecko dodá Ukrajine vyše 350 generátorov
Na ilustračnej snímke nemecká vlajka. Foto: Unsplash

Nemecká vláda v utorok (29. 11.) oznámila, že poskytne Ukrajine viac než 350 generátorov elektrickej energie. Pomôžu im zvládnuť výpadky prúdu spôsobené ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru. Informovala o tom agentúra AFP.

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas rozhovoru s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil, že Berlín dodá Kyjevu elektrické generátory. Zároveň poskytne finančnú pomoc na opravu poškodenej energetickej infraštruktúry vo výške 56 miliónov eur. Uviedol to hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Hebestreit.

Obnova zničenej energetickej infraštruktúry

Ukrajina v súčasnosti žiada od spojencov najmä pomoc pri obnove zničenej energetickej infraštruktúry, ako aj generátory, transformátory a ďalšie zariadenia na zaistenie dodávok elektriny.

Požaduje tiež posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, aby mohla lepšie odolávať cieleným ruským útokom na civilnú infraštruktúru.

S dostatočnou pomocou Západu bude môcť Ukrajina „obnoviť svoj energetický systém, elektrickú sieť a zaistiť ľuďom prijateľné životné podmienky“. Povedal to v utorok po príchode do Bukurešti ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na dvojdňovom zasadnutí Severoatlantickej rady v Bukurešti avizoval, že spojenci pred nadchádzajúcou zimou zintenzívnia dodávky paliva a generátorov na Ukrajinu.

Stoltenberg zároveň obvinil Rusko, že využíva zimu ako zbraň: zámerne ničí dodávky základných služieb, ako sú dodávky elektriny, kúrenia, vody či plynu, aby vyvolal novú utečeneckú vlnu z Ukrajiny do Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet