Na hlavný obsah

Nemecko otvorilo prvé prístavisko pre plávajúce terminály na skvapalnený zemný plyn

Krajina je pripravená na dovoz tejto energetickej suroviny.

Nemecko otvorilo prvé prístavisko pre plávajúce terminály na skvapalnený zemný plyn
Po necelých siedmich mesiacoch výstavby Nemecko otvorilo prvé prístavisko pre plávajúce terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG) v severonemeckom Wilhelmshavene. Foto: ČTK / DPA / Hauke-Christian Dittrich

Po necelých siedmich mesiacoch výstavby Nemecko otvorilo prvé prístavisko pre plávajúce terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG) v severonemeckom Wilhelmshavene. Nemecko je pripravené na dovoz tejto energetickej suroviny.

Celé zariadenie uvedú do prevádzky v decembri, keď do Wilhelmshavenu v Dolnom Sasku dorazí plávajúci terminál Höegh Esperanza. Nemecko pokračuje vo výstavbe terminálov LNG, pričom ďalšie sa budujú taktiež vo Wilhelmshavene, ako aj v Stade, Brunsbütteli a Lubmine.

Výstavbu vo Wilhelmshavene spustil začiatkom mája spolkový minister hospodárstva Robert Habeck, ktorý je zodpovedný za energetickú bezpečnosť. Dôvodom boli neisté dodávky plynu z Ruska po invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Výstavba prebiehala rýchlym tempom, a to aj vďaka tomu, že povolenia v krízovej situácii vydali rýchlo a že prístavisko pre terminál LNG využívalo existujúce mólo.

Vo Wilhelmshavene postavia ešte druhý plávajúci terminál, ktorého otvorenie je podľa Habecka naplánované na jeseň budúceho roka. Okrem toho sa tam vybuduje plnohodnotný terminál na splyňovanie LNG na pevnine, ktorý nahradí plávajúce jednotky.

Na dovoz LNG potrebovali vybudovať aj infraštruktúru na prepravu plynu do siete. Príslušné 26-kilometrové potrubie do prepojovacieho uzla v Etzeli už takmer dokončili. V súčasnosti bude mať ročnú kapacitu desať miliárd kubických metrov, neskôr sa však rozšíri na 28 miliárd kubických metrov. Ročne v Nemecku spotrebujú približne 90 miliárd kubických metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet