Na hlavný obsah

Nositeľka dvoch Nobelových cien sa stala prvou profesorkou na prestížnej Sorbonne

Slávneho vedca mala aj za manžela.

Marie Curie-Sklodowska s manželom Pierrom Curiem v laboratóriu.
Marie Curie-Sklodowska s manželom Pierrom Curiem v laboratóriu.Foto: TASR/AP

Od narodenia chemičky a fyzičky poľského pôvodu Marie Curie-Sklodowskej uplynulo v pondelok (7. 11.) 155 rokov. Dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a chémiu (1911) je zakladateľkou rádiochémie a objaviteľkou prvkov polónium a rádium.

Na jej počesť je chemický prvok s protónovým číslom 96 nazvaný Curium (Cm) a jej meno nesie aj asteroid, ako aj množstvo, najmä dievčenských, vzdelávacích zariadení a výskumných inštitúcií vo svete.

V období rokov 1910 až 1978 sa jednotka aktivít rádioaktívneho materiálu nazývala Curie (Ci). V 80. a 90. rokoch 20. storočia niesol meno slávnej vedkyne aj štipendijný program Európskej únie (EÚ) pre doktorandov.

Mimoriadne inteligentná

Marie Curie-Sklodowska rodená Maria Salomea Sklodowska (píše sa aj Marya Sklodowska) sa narodila 7. novembra 1867 vo Varšave v cárskom Rusku (dnes Poľsko). Dcéra ateistu, učiteľa fyziky a matematiky na varšavskom gymnáziu a veriacej riaditeľky dievčenskej školy vyrastala v rodine so štyrmi súrodencami.

Starostlivá matka, venujúca pozornosť vzdelaniu všetkých potomkov, si zavčasu všimla mimoriadnu inteligenciu dcéry, ktorá už v štyroch rokoch čítala náročné texty. Napriek ťaživej materiálnej situácii rodiny mohla talentovaná dievčina navštevovať súkromnú školu.

V druhej polovici 70. rokov 19. storočia zasadil celej rodine osud rany – úmrtia najstaršej sestry Sofie a jej matky. Maria sa po nich rozhodla opustiť súkromnú školu a hľadať rozptýlenie v kolektíve na bežnom vzdelávacom zariadení. V roku 1883 zmaturovala ako najlepšia v ročníku.

Nasledujúci rok strávila cestovaním. Do vlasti sa vrátila v septembri 1884. Keďže ženy sa v tom čase nemohli na území súčasného Poľska ďalej oficiálne vzdelávať, Sklodowska navštevovala ilegálne stretnutia tzv. Lietajúcej univerzity.

Stretnutie s budúcim manželom

Začiatkom posledného desaťročia 19. storočia sa odsťahovala za staršou sestrou do francúzskej metropoly Paríž, aby tam začala so štúdiom fyziky. Už v lete 1893 sa mohla tešiť zo štipendia za skvelé študijné výsledky, z ktorého si financovala vlastné štúdium matematiky.

Keď sa pri riešení jednej úlohy zoznámila s Francúzom Pierrom Curiem, sympatie boli vzájomné a už po krátkom čase sa Sklodowska dočkala žiadosti o ruku. Sobáš neskôr slávnych vedcov sa konal 26. júla 1895, svadobná cesta sa uskutočnila v okolí francúzskeho hlavného mesta, a to na bicykloch.

Marie Curie-Sklodowská.
Marie Curie-Sklodowská.Foto: ČTK

Už čoskoro mohla Marie Curie-Sklodowska pracovať po boku manžela v laboratóriu Mestskej školy pre priemyselnú fyziku a chémiu. V septembri 1897 sa dvojici narodila dcérka Iréne (neskôr tiež úspešná vedkyňa) a v decembri 1904, keď už rodičia boli laureátmi Nobelovej ceny (1903) za fyziku za objavy vo sfére rádioaktivity, uzrela svetlo sveta ich ďalšia dcéra Eve.

Pre Pierra Curieho sa stala v apríli 1906 osudnou kolízia s drožkou, pri ktorej utrpel smrteľnú fraktúru lebky. Zdrvenú Curie-Sklodowsku vymenovali 13. mája 1906 za mimoriadnu profesorku fyziky, zaujala manželovo miesto. Bola prvou ženou, ktorá sa stala profesorkou slávnej parížskej univerzity Sorbonne.

V roku 1911 po údajnej romanci so ženatým fyzikom Paulom Langevinom vyzvali francúzske médiá vedkyňu, aby opustila krajinu. Marie Curie-Sklodowska sa preto dočasne odsťahovala do Spojeného kráľovstva.

Výskum rádioaktivity

K vedeckým úspechom Curie-Sklodowskej patria teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, ako aj objavy dvoch chemických prvkov rádia a polónia. Pod jej osobným vedením sa tiež začalo so skúmaním liečby rakoviny za pomoci rádioaktivity.

Druhú Nobelovu cenu za chémiu udelili Marie Curie-Sklodowskej v roku 1911 za objavy rádia a polónia, ako aj ďalší výskum rádia.

Vedkyňa Curie-Sklodowska zomrela 4. júla 1934 v vo francúzskom meste Savoy vo veku 66 rokov na chorobu pripisovanú dlhodobému vplyvu radiácie. Bola prvou ženou, ktorú pochovali vo vychýrenom parížskom Panteóne.

Z iniciatívy Európskej komisie (EK) sa od roku 2012 udeľuje za výnimočné úspechy vo výskume cena Marie Curie. Cieľom tejto ceny je povzbudiť vedcov, aby rozšírili oblasť, v ktorej vynikajú, o inovácie, podnikanie a sprostredkovanie vedy.

V marci 2012 slávnostne otvorili deviaty most vo Varšave cez rieku Vislu a pomenovali ho Most Marie Sklodowskej-Curie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet