Na hlavný obsah

Nový cestný zákon vstúpi do platnosti od nového roka

Evidenčné čísla na autách sa už nebudú viazať na okresy.

Krivé pohľady, doberanie si vodičov, ale aj časť byrokracie zrejme ustúpi. Evidenčné čísla na autách sa už nebudú viazať na okresy.

Život to uľahčí nielen tým, ktorí kupujú ojazdené autá. Ale aj keď si niekto mení adresu trvalého pobytu.

Novela cestného zákona, ktorú parlament schválil ešte vlani, začne platiť od 1. januára 2023. ŠPZ-tky si budú môcť vodiči prenášať.

Ruší sa povinnosť meniť ŠPZ-tku, keď sa vozidlo predá novému vlastníkovi do iného okresu, alebo ak sa vlastník do iného okresu presťahuje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dopravní analytici v súvislosti s novelou zákona o cestnej premávke hovoria o výhodách pre vodičov, a to hneď niekoľkých.

„Majitelia vozidiel túto zmenu vítajú naozaj pozitívne, lebo im ušetrí financie za poplatky pre nové evidenčné čísla,“ vysvetlil dopravný analytik Ján Bazovský.

„Na druhej strane je to aj zlepšený komfort pri administratívnych úkonoch týkajúcich sa evidencie vozidiel,“ doplnil Bazovský.

Majitelia áut dávali na takéto prehlasovanie za posledné roky ročne takmer 90 miliónov eur. Ďalšou novinkou budú tzv. univerzálne značky, ktoré už skratky okresov mať nebudú. Tie však pôjdu do obehu neskôr, keď sa staré značky, ktoré sa už vyrobili, rozdajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko