Na hlavný obsah

O vydanie občianskeho preukazu pre zmenu v čipe požiadalo takmer 56 000 osôb

Koniec platnosti certifikátov na podpis sa týka dokladov vydaných do 20. júna 2021.

O vydanie občianskeho preukazu pre zmenu v čipe požiadalo takmer 56 000 osôb
Na snímke žena skenuje svoj občiansky preukaz. Foto: TASR

Do konca októbra požiadalo o vydanie občianskeho preukazu (OP) z dôvodu zmeny v čipe už takmer 56 000 osôb. Koniec platnosti certifikátov na podpis sa týka len držiteľov občianskych preukazov vydaných do 20. júna 2021. 

Nijako však neovplyvňuje ostatné digitálne funkcie dokladu. Naďalej sa ním možno prihlasovať do elektronickej schránky a používať e-služby, ktoré nevyžadujú elektronické podpisovanie. V utorok (8. 11.) o tom RTVS informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Ak sa občan podpisuje len zriedkavo, alebo len niektoré úkony, občiansky preukaz netreba meniť. Rezort informatizácie totiž pripravil návrh vyhlášky o uznaných spôsoboch autorizácie, ktorá to umožní aj dokladmi vydanými do 20. júna 2021. Podrobnosti bude zverejňovať Ústredný portál verejnej správy.

„O nový občiansky preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov a nechať si ho doručiť na oddelenie dokladov najbližšie k bydlisku či pracovisku. Prípadne kuriérom do vlastných rúk,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

MV pripomenulo že najvyťaženejšie pracoviská dokladov sú v krajských mestách. Najviac v klientskom centre v Bratislave na Tomášikovej ulici, kde sa pri priemernej návštevnosti 10 000 klientov za mesiac čaká 50 minút.

V Košiciach sa čaká asi 20 minút. Najmenej vyťažené pracoviská sú v Banskej Štiavnici, Stropkove či v Žarnovici, kde sa čaká ani nie 7 minút.

Biometrické bezkontaktné OP

OP vydávané v súčasnosti majú platnosť do 3. augusta 2031. Ide o skrátenú dobu platnosti. „Podľa európskeho nariadenia o posilnení bezpečnosti totiž od augusta 2031 musí každý doklad totožnosti vydaný v krajine EÚ obsahovať biometrické údaje obdobne, ako je to pri cestovných pasoch,“ vysvetlil Mikulec. Biometrické pasy vydáva SR už od roku 2008.

„MV je po technickej i procesnej stránke pripravené začať s vydávaním biometrických bezkontaktných občianskych preukazov aj skôr ako od 1. januára 2023,“ uviedol rezort.

Nový typ občianskeho preukazu má odlišný dizajn s duálnym rozhraním s množstvom bezpečnostných prvkov. Okrem iných pribudli napríklad reliéfne štruktúry mnohých údajov, ktoré presahujú povinné súčasti dokladu. Napríklad podobizeň držiteľa, čím výrazne prispievajú k obmedzeniu falšovania dokladu.

Rovnako ako doteraz má nový občiansky preukaz jeden čip, ktorý možno použiť pomocou čítačky. Ale po novom to pôjde aj bezkontaktne. Napríklad pomocou mobilného čítacieho zariadenia s funkciou NFC, čiže rovnako ako platobnú kartu.

Je teda pripravený pre používanie e-služieb cez mobil. Čip je chránený mechanizmami aktívnej a pasívnej autentifikácie.

Jeho držiteľ si pomocou voľne prístupných aplikácií bude môcť sám prečítať základné údaje o svojej osobe zapísané v čipe. Ministerstvo informovalo, že zaujímavý je aj pohľad na nový OP cez ÚV svetlo. Vtedy sa zobrazí voľným okom neviditeľný štátny znak vo farbách, alebo bezpečnostná grafika.

„Odporúčame všetkým, ktorí uvažujú o výmene OP z dôvodu končiacej platnosti certifikátov pre e-podpis, v prípade, že je to možné, vyčkať na tento nový, najmodernejší typ dokladu,“ dodalo MV.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko