Na hlavný obsah

Obchodná bilancia Slovenska bola v septembri vo výraznom mínuse

A to štvrtý mesiac po sebe.

Obchodná bilancia Slovenska bola v septembri vo výraznom mínuse
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Obchodná bilancia Slovenska bola v septembri 2022 vo výraznom mínuse, a to štvrtý mesiac po sebe. Informuje o tom štatistický úrad. Za posledných 12 mesiacov sa do kladných hodnôt dostala len dvakrát.

Rástol však vývoz a dovoz tovaru. Pri exporte ide o hodnotu 9 miliárd eur, čo predstavuje medziročný rast o 26 percent. Prispel k tomu aj takmer stopercentný nárast v triede Minerálne palivá, mazivá a príbuzné materiály. Sem okrem iného patria aj výrobky elektrina či ropa.

Hodnotu celkového exportu ovplyvnila najmä vyššia hodnota vyvezených vozidiel. Medziročný nárast v tejto najobchodovanejšej triede zahraničného obchodu bol na úrovni 30,4 percenta, píše štatistický úrad.

Celkový import sa zvýšil o 31,1 percenta na 9,4 miliardy eur. Vyššiu ovplyvnil dovoz minerálnych palív, medzi ktoré sa radí dovoz zemného plynu, ropy a elektrickej energie.

Hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne takmer dvojnásobná a štvornásobná v porovnaní s rokom 2020.

Saldo na zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 473,3 milióna eur, čo predstavuje o 390 miliónov eur väčší deficit v porovnaní so septembrom minulého roka.

Štatistický úrad uvádza, že bilancia zahraničného obchodu s krajinami EÚ sa zlepšila, a to o 147 miliónov eur. Dosiahla teda kladnú hodnotu takmer 1,4 miliardy eur. Bilancia obchodu s krajinami mimo EÚ je dlhodobo v mínuse a prehlbuje sa. V septembri prekročila 1,8 miliardy eur.

Hodnoty rástli aj z dlhodobého hľadiska

Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa zvýšila hodnota tovarov o 17,7 percenta. Predstavuje to 75,8 miliardy eur. Pri dovoze vzrástli takmer o štvrtinu, a to na 78,2 miliardy eur.

Podľa štatistického úrade saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 2,4 miliardy eur, vlani bolo za rovnaké obdobie aktívne v objeme viac ako 1,7 miliardy eur.

Vývoz štátov Európskej únie za deväť mesiacov medziročne vzrástol o 19,6 percenta, čo predstavuje podiel 80,9 percenta t celkového vývozu.

Dovoz zo štátov EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 63 percentne, medziročne vzrástol o 20,9 percenta. Najviac obchodovanou triedou boli v zahraničnom obchode Slovenska boli stroje a prepravné zariadenia. Predstavovali podiel 56,8 percenta na celkovom vývoze a 43,7 percenta na dovoze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika