Na hlavný obsah

Obeť policajného omylu už šesť rokov bojuje za očistenie svojho mena

Štát však odmieta uznať svoju chybu.

Obeť policajného omylu, Lukáš Lacko, už šesť rokov na súdoch bojuje za očistenie svojho mena. Štát stále odmieta uznať svoju chybu. Veci sa nepohli vpred ani vo chvíli, keď právoplatne odsúdili a uväznili skutočného vinníka.

Lukáša Lacka kukláči zadržali doma vo Veľkej Lomnici vo februári 2015 ako podozrivého z vraždy pumpára. Neskôr ho prepustili s tým, že došlo k omylu. Lukáš zažaloval štát, respektíve ministerstvo vnútra (MV) za neoprávnený zásah do súkromia a poškodenie dobrého mena.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rozbili mi polovicu domu, keď prišli kukláči, spravili mi neskutočnú hanbu,“ uviedol poškodený.

Na súde bol už sedemkrát. Aj posledný odvolací súd v Kežmarku mu opätovne priznal náhradu nemajetkovej ujmy.

„Na verejnom pojednávaní kedy vyslovil , že nárok čo do základu je opodstatnený,“ ozrejmila Ivana Petrufová, hovorkyňa Krajského súdu v Prešove.

Štát pokračuje v súdnom kolotoči aj napriek nespochybniteľnému faktu – skutočný vrah pumpára, Ján Románek, je vo väzení na doživotie. Tam ho v októbri poslal špecializovaný súd v Pezinku. Ani dnes na MV nevysvetlili dôvod takéhoto postupu.

Poškodený mladík na právnikov minul už takmer 3 000 eur. Je nevinný. Omyl policajtov sa preukázal. Skutočný páchateľ je odsúdený. Nevie čo musí ešte urobiť, aby sa dočkal spravodlivosti.

Lacko má dodnes zdravotné komplikácie a nočné mory. Od štátu žiada len ospravedlnenie a symbolické odškodné. Dodnes sa však nenašiel nikto, kto by mu povedal „prepáčte“. Ak na Slovensku neuspeje, je pripravený obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny