Na hlavný obsah

Obyvatelia obce Žehra sa už roky márne snažia o oddelenie od osady Dreveník

Zákon im rozdelenie neumožňuje.

Obyvatelia obce Žehra sa už roky márne snažia o oddelenie od osady Dreveník
Na snímke pohľad zhora na obec Žehra. Foto: RTVS

Obyvatelia centrálnej časti obce Žehra na Spiši, sa už roky snažia o oddelenie od tamojšej osady Dreveník. Myšlienka rozdelenia v Žehre opäť ožila, po hromadnej bitke, pre výsledky v komunálnych voľbách.

“Ak skupina obyvateľov vyvoláva napätie a strach, preto, že si zvolia iného kandidáta, tak sú podkopané základy demokracie a samosprávy na Slovensku V tomto období zase prichádza na rad otázka rozdelenia obce,” hovorí Miloš Pacovský, prednosta obecného úradu v Žehre.

Obec Žehra tvoria časť Žehra, Hodkovce a osada Dreveník. Dokopy tam žije 2 630 obyvateľov, najviac z nich – až 2 160 – žije v osade. Zákon im rozdelenie obce neumožňuje, pretože dedina nemá nad 3 000 obyvateľov. Žiadajú preto zmenu zákona s výnimkou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Náš návrh by tu výnimku zakotvil tak, že podmienka 3 000 obyvateľov nemusí byť splnená, ak v oddeľovanej časti obce, ide o územie, ktoré má osobitný kultúrny a historický význam. V našom prípade, sa na ňom nachádzajú pamiatky svetového kultúrneho a historického dedičstva UNESCO,” vysvetlila advokátka Martina Tekeliová.

V novom deväťčlennom obecnom zastupiteľstve v Žehre, bude 7 poslancov z osady Dreveník a dvaja z centrálnej časti obce. Jeden z nich tvrdí, že v takomto zložení, bude veľmi ťažké presadiť záujmy obyvateľov práve tejto časti obce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny