Na hlavný obsah

Odchod lekárov skompiluje poskytovanie zdravotnej starostlivosti v UNB, tvrdí Mayer

Ochromené budú najkľúčovejšie odvetvia.

Odchod lekárov skompiluje poskytovanie zdravotnej starostlivosti v UNB, tvrdí Mayer
Na snímke riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer. Foto: TASR

Ak nedôjde k dohode medzi vládnymi predstaviteľmi a Lekárskym odborovým združením (LOZ), bude musieť Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) prejsť do režimu poskytovania zdravotnej starostlivosti len pre urgentných pacientov. Vo štvrtok (24. 11.) o tom informoval riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Spresnil, že z približne 1 500 lekárov pracujúcich v piatich nemocniciach, ktoré pod UNB spadajú, dalo výpoveď 470. „Ich odchod výrazne ochromí a skomplikuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Pevne verím, že k tomu nepríde,“ dodal s tým, že po 1. decembri bude na jednu nemocnicu jeden lekár v službe.

Podľa Mayera to ochromí najdôležitejšie odvetvia – ARO, novorodenecké pracoviská, všetky chirurgické disciplíny, neurológia, rádiológia, interná medicína a pod. „Na niektorých pracoviskách bude problém zabezpečiť aj urgentnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol.

Rušenie plánovaných operácií

Očakáva doručenie inštrukcií z ministerstva zdravotníctva o prípadnom rušení plánovaných operácií. „Znamená to, že prestaneme vykonávať plánované výkony v rámci nemocníc na území celej republiky,“ vysvetlil.

Zdôraznil, že pôjde o postupné vypínanie plánovaných úkonov. „Nastavíme systém tak, aby sme postupne vypínali plánovanú operatívu a individuálne zvažovali každý prípad a nutnú dĺžku pobytu v nemocnici po operácii,“ dodal.

UNB dopredu oslovila všetky nemocnice v Bratislave. Dôvodom je príprava na kritickú situáciu, aká v nemocnici nastane po odchode 470 lekárov. „Pacientov, o ktorých sa nebudú vedieť postarať v UNB, pošlú do inej,“ vysvetlil. Toto sa však podľa jeho neho dá vydržať „len pár dní“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko