Na hlavný obsah

Visolajský: Stabilizačný príspevok nerieši problémy slovenských nemocníc

V nemocniciach je treba nových kolegov.

Visolajský: Stabilizačný príspevok nerieši problémy slovenských nemocníc
Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský vo štvrtok (24. 11.) odmietol, že by odborári prichádzali s ďalšími požiadavkami k zvyšovaniu platu zdravotníkov. Tvrdí, že stabilizačný príspevok, ktorý v stredu (23. 11.) predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO), nevyrieši situáciu slovenských nemocníc ani neprinesie nový personál.

„Desaťtisícové šeky pána Matoviča problém nedostatku lekárov neriešia, pretože naša snaha je nastaviť systém odmeňovania lekárov v nemocniciach tak, aby to prilákalo medikov, nových lekárov, aby prišli lekári so skúsenosťami zo zahraničia,“ vysvetlil Visolajský.

Ako povedal, od uzavretia dohody o mzdách lekárov, ktoré navrhovalo LOZ, delilo rokujúce strany 40 miliónov eur, pričom Matovič tvrdil, že na to nie sú peniaze, keďže Slovensko je v ťažkej situácii.

„Ale zo dňa na deň príde s riešením, a zrazu máme desiatky tisíc eur pre jedného lekára na jeho nápad,“ dodal s tým, že majú vážne obavy, či navrhovaný príspevok prinesie od 1. decembra stabilitu v nemocniciach.

Zopakoval, že LOZ má naďalej osem požiadaviek a žiadna nová nepribudla. „Žiadne ďalšie milióny eur sme nežiadali, žiadne požiadavky nepribudli. Bola to technická debata s ministerstvom zdravotníctva o pracovných zmluvách, o veciach, ktoré sú dnes vo vyšších kolektívnych zmluvách, pracovných kolektívnych zmluvách, či by bolo možné ich dať aj do pracovných zmlúv,“ vysvetlil Visolajský.

Dohoda na siedmich bodoch

Stabilizačný príspevok podľa neho nerieši problémy slovenských nemocníc, v ktorých je treba nových kolegov. Platové podmienky majú motivovať príchod novej sily z iných nemocníc či zo zahraničia. „Jediné, čo žiadame, aby vláda začala riešiť problémy nemocníc a pacientov,“ skonštatoval.

Opätovne vyzval vládnych predstaviteľov, aby neburcovali verejnosť, ale, naopak, situáciu upokojovali. Tlačovky šéfa rezortu financií podľa neho dohode nepomáhajú. Zároveň ho poprosil, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu, a aby dospeli k dohode, ktorá upokojí situáciu.

Vo štvrtok na rokovaní dolaďovali sedem bodov z memoranda, na ktorých je zhoda, preto LOZ očakáva, že sa v najbližšej dobe pretavia do zákonov.

Dohodu na siedmich bodoch vo štvrtok potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). „Našli sme názorový konsenzus. Myslím, že riešenia, ktoré navrhujeme, sú prijateľné pre obe strany,“ uviedol. Zároveň ocenil kolegov z LOZ za konštruktívny prístup v rokovaniach.

Uviedol, že jeden až dva dni bude pravdepodobne trvať ešte doladenie technických detailov s ostatnými zainteresovanými rezortmi. Nevyriešeným podľa neho ostáva len ôsmy bod memoranda, teda platy lekárov, ktorý už nie je v pôsobnosti rezortu zdravotníctva.

SLK žiada o akceptovanie koeficientov

Slovenská lekárska komora (SLK) požiadala vládu a LOZ, aby akceptovali posledný návrh vlády na zvýšenie koeficientov, nie návrh na stabilizačné príspevky, a aby uzavreli dohodu. Uviedol to počas štvrtkovej (24. 11.) tlačovej konferencie prezident SLK Pavel Oravec.

SLK nebola účastníkom a nie je informovaná o priebehu rokovaní LOZ a vlády SR. „Situácia posledných dní je na hrane, rastie spoločenské napätie, nespokojnosť a tlak na strešnú organizáciu lekárov – SLK zo strany pacientov, ambulantných lekárov, mnohých členov SLK, nemocníc a viacerých samosprávnych krajov,“ povedal Oravec.

Riešením podľa Oravca nemôže byť zvolávanie krízových štábov, núdzový stav a ako výsledok ďalšia polarizácia v spoločnosti a polarizácia medzi lekármi, pracovníkmi v zdravotníctve a pacientmi.

Viceprezident SLK Róbert Roland dodal, že sa netreba brániť ani tomu, aby obidve strany urobili štvrť kroku späť a našli východisko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko