Na hlavný obsah

Operácie pre pacientov sú v ohrození, výpovedné lehoty lekárov sa blížia

Môžu vycestovať za zdravotnou starostlivosťou aj do zahraničia.

Plánované vyšetrenia a operácie sa môžu ohroziť. Viac ako 2 100 lekárom vypršia výpovedné lehoty o dva týždne.

Riaditelia nemocníc veria, že dovtedy sa vláda s odborármi dohodne. No pripravujú sa aj na krízové fungovanie. Obavy ľudí zaznamenala aj najväčšia štátna poisťovňa.

„Aktuálna situácia stupňuje obavy ľudí z toho, že sa o nich od decembra v nemocniciach nebude mať kto postarať, o čom svedčí aj mimoriadny nápor volajúcich poistencov do call centra VšZP,“ vyjadrila sa hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

„Teraz je tu hrozba, keď sa trochu rozbehli operácie po lete, že opäť starostlivosť nebude dostupná, niektorí čakajú na výkony už aj viac ako rok,“ vysvetlila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lekárski odborári a vláda sa k rokovaniam o požiadavkách lekárov vrátia v pondelok (21. 11.). Od ministra financií očakávajú, že príde so štedrejšou ponukou.

„My potrebujeme, aby sa systém odmeňovania lekárov nastavil tak, aby bol záujem lekárov pracovať v nemocniciach, aby ostávali len tí najlepší a bol aj tlak na kvalitu,“ avizoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Ak sa nedohodnú, najväčšia štátna nemocnica príde o 500 lekárov. Bez nich by dokázala operovať len akútne stavy. Tohto scenára sa obáva aj minister zdravotníctva Lengvarský. Nemocniciam poslal list.

Za operáciou do zahraničia

Vyhláška umožňuje pacientom vycestovať za zdravotnou starostlivosťou aj do niektorej z krajín Európskej únie.

Hovorí o tom, ktoré výkony v zahraničí musia poisťovne vopred schváliť. Poisťovne za posledné tri roky schválili liečbu v cudzine takmer 2 000 poistencom. Išlo najmä o výkony, ktoré sa u nás neposkytujú.

Liečba v zahraničí prináša podľa analytika veľkú administratívnu záťaž. Preto sú niektorí ochotní si za zákrok zaplatiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko