Na hlavný obsah

Lekárski odborári vyšli do ulíc

Odkázali vláde, že sú vyčerpaní.

Lekárski odborári vyšli do ulíc
Ilustračná snímka z protestu Lekárskeho odborového združenia pred Úradom vlády SR. Foto: RTVS

Na bratislavskom Námestí slobody sa zišlo približne dvesto ľudí. V boji za lepšie zdravotníctvo prišli lekárskych odborárov podporiť ich kolegovia. Stretli sa tam lekári, zdravotné sestry, záchranári, študenti medicíny a tiež pacienti. Tí sa obávajú, či ich po 1. decembri bude mať kto ošetriť.

Lekárski odborári z námestia odkázali vláde, že sú vyčerpaní, pretože ich je málo a nedokážu preto zabrániť všetkým odvrátiteľným úmrtiam.

„O pacientov sa nemá kto starať. Nie je personál, chýbajú sestry, lekári, máme plné lôžka, je to naozaj smutné,“ skonštatovala zdravotná sestra na protestnom zhromaždení.

Lekári dostali od ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na stredajšom (16. 11.) rokovaní ponuku na ďalšie zvýšenie platov. Podľa nej by zarobili viac ako ich kolegovia v Česku. O návrhu diskutovali sedem hodín a nedohodli sa.

Ústredný krízový štáb

Odborári budú s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) a ministrom financií rokovať aj v pondelok (21 .11.). Ak sa nedohodnú, na poludnie zasadne ústredný krízový štáb.

Bude hľadať riešenia, ako majú fungovať nemocnice v prípade odchodu 2 100 lekárov. Výpovede im uplynú už o dva týždne. „Bolo by najlepšie, keby k žiadnemu plánu B neprišlo. Musíme sa však pripraviť na akúkoľvek situáciu,“ povedal Lengvarský.

Ak by lekári ponuku prijali, štátnu pokladnicu by to stálo ročne 70 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko