Na hlavný obsah

OSN stanovila 18. november za deň, ktorý upozorní na sexuálne zneužívanie detí

Rezolúciu predložili africké štáty Sierra Leone a Nigéria.

OSN stanovila 18. november za deň, ktorý upozorní na sexuálne zneužívanie detí
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov (VZ OSN) v pondelok (7. 11.) schválilo rezolúciu, ktorou sa ustanovuje 18. november za deň, kedy sa má pozornosť upriamiť na prípady sexuálneho vykorisťovania a zneužívania detí.

Rezolúciu predložili africké štáty Sierra Leone a Nigéria. Prijali ju konsenzom. Informovala o tom v noci na utorok (8. 11.) agentúra AP.

Fatima Maada Bioová, Prvá dáma Sierry Leone, ktorá rezolúciu predstavila, označila sexuálne zneužívanie detí za ohavný zločin postihujúci najmä dievčatá. Zdôraznila, že prevencia sexuálneho zneužívania je naliehavo nutná, ale uskutočniteľná.

Rezolúcia VZ OSN navrhuje vzdelávať verejnosť o vplyve sexuálneho zneužívania na deti, o potrebe predchádzať vykorisťovaniu online a offline a brať páchateľov na zodpovednosť.

Obete zneužívania aj ich príbuzní by mali mať prístup k spravodlivosti a k otvorenej diskusii o potrebe predchádzať a eliminovať svoju stigmatizáciu. Spoločnosť by mala podporovať ich uzdravenie, potvrdiť ich ľudskú dôstojnosť a chrániť ich práva.

Bioová novinárom povedala, že na Západe sa o sexuálnom zneužívaní hovorí už dlho a ľudia sa nehanbia hovoriť o tomto probléme, ale v Afrike je stále tabu.

„Musíme prestať používať náboženstvo na zakrytie zlých vecí. Neexistuje žiadne náboženstvo, ktoré by označovalo znásilnenie za prijateľné,“ povedala Bioová.

Zásluhy za prijatie rezolúcie Bioová pripísala Kalifornčanke Jennifer Worthamovej, ktorej dvoch mladších bratov pred viac ako 35 rokmi obťažoval kňaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet