Na hlavný obsah

Pchjongjang odpálil ďalšie balistické strely. Spustili poplach v Japonsku a v Južnej Kórei

V jednom prípade malo ísť o medzikontinentálnu raketu.

Pchjongjang odpálil ďalšie balistické strely. Spustili poplach v Japonsku a v Južnej Kórei
Ľudia sledujú na televíznej obrazovke archívne zábery vypálenia rakety Severnou Kóreou. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v noci na štvrtok (3. 11.) odpálila minimálne ďalšie tri balistické strely. Jedna z nich, zrejme medzikontinentálna raketa, vyvolala letecký poplach na severe Japonska. Tamojšie úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Jedna z rakiet, ktorú KĽDR vystrelila, vyvolala poplach aj na ostrove Ullung-do pri východnom pobreží Južnej Kórey.

Vláda v Tokiu pôvodne informovala o tom, že raketa preletela ponad japonské územie, čo však po podrobnejšom preskúmaní dementovala. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Podľa zboru náčelníkov štábov juhokórejskej armády bola prvá strela zrejme medzikontinentálna balistická raketa. Pchjongjang ju vypálil smerom nad Japonské more nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova.

Zhruba o hodinu neskôr nasledovali ešte dve strely krátkeho doletu. Prvá zo striel vyvolala poplach v severojaponských prefektúrach Mijagi, Jamagata and Niigata, kde úrad vyzvali obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do budov s pevnou konštrukciou alebo do podzemia.

K žiadnym zraneniam ani škodám nedošlo, v niektorých oblastiach však došlo k pozastaveniu prevádzky rýchlovlakov.

Test rakety sa zrejme nepodaril

„Predpokladá sa, že štart severokórejskej ICBM sa skončil nezdarom,“ uvádza sa vo vyhlásení juhokórejskej armády. Podľa nej bola odpálená z oblasti Pchjongjangu smerom nad Japonské more, nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova.

Raketa preletela zhruba 760 kilometrov. K zlyhaniu zrejme došlo v momente oddeľovania druhého stupňa rakety.

Spojené štáty test severokórejskej ICMB ostro odsúdili s tým, že predstavuje jasné porušenie príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Vyzvali preto všetky krajiny sveta, aby dôsledne uplatňovali všetky sankcie BR OSN, ktoré majú zamedziť tomu, aby KĽDR získavala technológie a materiály potrebné na vývoj a testovanie takýchto rakiet.  

Podľa japonskej vlády mala severokórejská strela potenciál preletieť ponad územie Japonska, ale zo zatiaľ neznámych príčin zmizla ešte nad Japonským morom. Vláda v Tokiu označila počínanie Severnej Kórey za nehorázne a neakceptovateľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet