Na hlavný obsah

Pod rukou Charlesa Schulza sa zrodil legendárny Snoopy

Od jeho narodenia uplynulo 100 rokov.

Pod rukou Charlesa Schulza sa zrodil legendárny Snoopy
Na snímke americký tvorca komiksov Charles Schulz. Foto: Facebook/Charles M. Schulz Museum

Charles Schulz bol americký tvorca komiksov, ktorý stojí za jedným z najúspešnejších polovice 20. storočia – Peanuts. Od jeho narodenia v sobotu (26. 11.) uplynulo 100 rokov.

Schulz sa narodil 26. novembra 1922 v Minneapolise v Minnesote. Bol synom holiča. Študoval na umeleckej korešpondenčnej škole po tom, ako v roku 1940 ukončil strednú školu.

Podľa portálu Britannica v rokoch 1943 až 1945 slúžil v armáde a vrátil sa najprv ako inštruktor na umeleckej škole a potom ako karikaturista na voľnej nohe v novinách St Paul Pioneer Press a Saturday Evening Post (1948 až 1949).

Na snímke americký tvorca komiksov Charles Schulz.
Na snímke americký tvorca komiksov Charles Schulz.Foto: Facebook/Canine Companions

Komiks Peanuts

V roku 1950 vytvoril komiks Peanuts (pôvodne s názvom Li’l Folks), v ktorom predstavil skupinu troj-, štvor- a päťročných postavičiek založených na poloautobiografických zážitkoch. Hlavnou postavou je Charlie Brown, ktorý predstavuje akéhosi „priemerného človeka“, citlivé, ale nevýrazné a nenápadné dieťa.

Schulz do Charlieho Browna, ktorý sa často stáva terčom vtipov, pretavil osamelosť, ktorú zažíval počas vojenčiny, a frustrácie z každodenného života, napísala Britannica. Jedna zo Schulzových prvotných tém vyplynula z krutosti, ktorá existuje medzi deťmi.

Na snímke americký tvorca komiksov Charles Schulz.
Na snímke americký tvorca komiksov Charles Schulz.Foto: Facebook/Charles M. Schulz Museum

Postava Snoopyho, bígla s márnymi snami o sláve, je často vykresľovaná ako múdrejšia než deti. Medzi ďalšie postavy patrí Sally, mladšia sestra Charlieho Browna; tyranská a protichodná „pedantka“ Lucy; jej mladší brat Linus, ktorý ťahá svoju obľúbenú deku, kamkoľvek ide; a Schroeder, ktorého posadnutosťou je hrať Beethovena na hračkárskom klavíri.

Komiks Peanuts bol adaptovaný pre televíziu a divadlo a Schulz napísal scenáre k dvom celovečerným animovaným filmom. Bol spoluautorom knihy Charlie Brown, Snoopy a ja (1980). V roku 2015 bol do kín uvedený trojrozmerný počítačovo animovaný film The Peanuts Movie na motívy jeho komiksov.

V roku 1999 Schulzovi diagnostikovali rakovinu hrubého čreva a on oznámil svoj zámer odísť do dôchodku, aby ušetril sily na liečbu. Britannica uviedla, že iróniou osudu zomrel 12. februára 2000 v Santa Rose v Kalifornii v spánku. A to noc pred vydaním svojho posledného komiksu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet