Na hlavný obsah

Spolutvorca Pata a Mata uprednostnil kariéru karikaturistu pred novinárčinou

Od úmrtia Vladimíra Jiránka uplynulo 10 rokov.

Spolutvorca Pata a Mata uprednostnil kariéru karikaturistu pred novinárčinou
Karikaturista a ilustrátor Vladimír Jiránek. Foto: ČTK/Štěrba Martin, Horázný Josef

Mal blízky vzťah k literatúre a angličtine. Rozhodol sa študovať žurnalistiku na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Počas štúdií kreslil a privyrábal si kreslením portrétov vodičov a ich rodinných príslušníkov v krčmách.

Karikaturista Vladimír Jiránek sa podieľal na tvorbe rozprávok Pat a Mat a Bob a Bobek.

Jiránek sa narodil v júni 1938 v Hradci Králové. Podľa informácií portál Československej filmovej databázy (ČSFD) počas štúdií pracoval v novinách vydávaných Revolučným odborovým hnutím.

Vzhľadom na vtedajšie politické pomery sa rozhodol uprednostniť kariéru karikaturistu na voľnej nohe pred novinárčinou, píše ČSFD.

Postupne pracoval pre viaceré periodiká ako Dikobraz, Reportér, Literárne noviny, Mladý svet a Melódie. Ako karikaturista sa výrazne angažoval v roku 1968, v dôsledku čoho nemohol na začiatku normalizácie niekoľko rokov publikovať.

Útočisko našiel v Krátkom filme Praha, kde sa začal venovať kresleným filmom. Zoznámil ho s ním významný český režisér Václav Bedřich. Ako scénograf tvoril pre niekoľko jeho filmov, ako napríklad Automatic či Ďakujeme, páni.

Filmu sa venoval celé desaťročie

Jiránek sa filmu intenzívne venoval viac ako desať rokov, či už ako scénograf, scenárista alebo režisér. Spolupracoval so štúdiom Brothers in Trick a štúdiom AIF. Jeho krátke filmy získali množstvo významných domácich aj zahraničných ocenení.

Najvýznamnejším bol pravdepodobne Zlatý medveď na Berlinale 1978 za film Co jsme udělali slepicím. Za krátkometrážny film Olympijský oheň si vyslúžil prvú cenu na filmovom festivale v Rennes 1984, píše ČSFD.

Jiránkov nezameniteľný rukopis karikaturistu si mnohí spájajú najmä s populárnym večerníčkom Bob a Bobek. Podieľal sa aj na kultovke Pat a Mat.

ČSFD uvádza, že Jiránek ku karikatúre vrátil v 80. rokoch. Na začiatku sa inšpiroval Američanom Saulom Steinbergom. Neskôr si však vytvoril vlastný rukopis. Ten spočíval v nedokončených líniách, v umení skratiek a bohatých podtextov.

Po páde komunizmu pracoval pre Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny a Reflex.

Ilustroval aj knihy

Vladimír Jiránek je významným ilustrátorom kníh. Medzi ne patria Ako som bránil prírodu, Parkinsonove zákony, Zákaz vstupu do raja, Stará dáma sa baví a mnohé ďalšie.

Práca českého karikaturistu a ilustrátora Vladimíra Jiránka.
Práca českého karikaturistu a ilustrátora Vladimíra Jiránka.Foto: TASR

Svoje kresby vystavoval v mnohých domácich aj zahraničných mestách. V roku 1988 mu udelili Cenu Karla Poláčka a v roku 2005 mu prezident Českej republiky udelil medailu Za zásluhy.

Karikaturista podľahol vážnej chorobe vo veku 74 rokov 6. novembra 2012.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet