Na hlavný obsah

Podozrenie z korupcie Rudolfa Kusého je odôvodnené, tvrdí súd

Bývalý starosta mal prijať úplatok 150 000 eur.

Podozrenie z korupcie Rudolfa Kusého je odôvodnené, tvrdí súd
Bývalý starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý. Foto: TASR

Podozrenie z korupčného správania bývalého starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého je odôvodené. Vyžiadanie úplatku sa malo týkať výstavby bytového domu na Kramároch. Vyplýva to z anonymizovaného uznesenia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorým exstarostu prepustili zo zadržania na slobodu. Obvinený vinu odmieta.

Súd sa nestotožnil s argumentáciou obhajoby, že sa nenaplnili ani len podmienky na vznesenie obvinenia. „Predmetom vyšetrovania nie je vymyslený skutok. Rovnako tak sa dá konštatovať, že v tomto štádiu trestného konania obvineného dôvodne podozrievajú zo spáchania tohto vyšetrovaného skutku,“ uvádza sa v uznesení ŠTS.

Zo vzneseného obvinenia vyplýva, že v septembri 2022 si mal Kusý ako starosta vyžiadať cez sprostredkovateľov od stavebníka úplatok vo výške 150 000 eur za podpísanie územného rozhodnutia na výstavbu bytového domu v lokalite Vlárska na bratislavských Kramároch.

Rozhodnutie sa malo odovzdať z rúk obvineného diskrétnym spôsobom s cieľom zakryť korupčné konanie.

V uznesení súdu sa uvádza, že okrem výpovedí svedkov a listinných dôkazov sa zadovážili aj výstupy z nasadených informačno-technických prostriedkov potvrdzujúce „existenciu konania vedeného na stavebnom úrade, chronológiu procesu vybavovania územného rozhodnutia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny