Na hlavný obsah

Polovica domácností v Kyjeve je po ruských útokoch stále bez elektriny

Dodávky tepla obnovili do tretiny domácností.

Na snímke Kyjev bez elektriny.
Na ilustračnej snímke Kyjev bez elektriny.Foto: Twitter/Mariia Kramarenko

Polovica obyvateľov Kyjeva je dva dni po masívnych ruských raketových útokoch stále bez dodávok elektriny. V piatok (25. 11.) ráno to na platforme Telegram uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako ďalej uviedol Kličko, do tretiny domácností v Kyjeve už obnovili dodávky tepla. Úplne funkčné je už v celom Kyjeve aj zásobovanie vodou. Uviedla to vojenská správa hlavného mesta s tým, že niektorí odberatelia môžu mať nízky tlak vody.

V nasadení sú tímy, ktoré opravujú zasiahnuté energetické zariadenia. Hneď, ako bude zastabilizovaná rozvodná sieť, začne vo všetkých obvodoch Kyjeva znova fungovať aj mobilná sieť.

Stredajšie (23. 11.) masívne útoky ruských síl na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobili v celej krajine výpadky elektriny. Ukrenerho, prevádzkovateľ rozvodnej siete, vo štvrtok (24. 11.) večer uviedol, že sa podarilo obnoviť dodávky pre polovicu odberateľov.

Podľa údajov ukrajinských ozbrojených síl vypálilo Rusko v stredu na Ukrajinu približne 70 riadených striel, pričom protivzdušnou obranou bolo zostrelených 51 z nich a tiež päť kamikadze dronov iránskej výroby.

Prerušenie dodávok elektriny hlásili po útokoch okrem Kyjeva aj v celej okolitej Kyjevskej oblasti, v Charkove na východe, v meste Ľvov na západe i v Černihivskej, Kirovohradskej, Odeskej a Chmeľnyckej oblasti. Bez elektriny zostala aj viac ako polovica Moldavska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet