Na hlavný obsah

Lengvarský chce požiadavky lekárskych odborov vyriešiť budúci týždeň

Žiada od nich konkrétne výhrady k memorandu.

Lengvarský chce požiadavky lekárskych odborov vyriešiť budúci týždeň
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) sa má s predsedom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským stretnúť v pondelok (14. 11.). Očakáva, že Visolajský príde na stretnutie s „konkrétnymi výhradami k memorandu“, pretože zatiaľ k nemu dostali len všeobecnú odpoveď. Dodal, že je s LOZ ochotný ďalej diskutovať.

Rezort predstavilo memorandum s požiadavkami odborov, ktoré LOZ dostalo v pondelok (7. 11.). Podľa Visolajského je však dokument „vágny“ a nerieši všetkých osem požiadaviek.

Lengvarský vo štvrtok (10. 11.) postupne prešiel všetky body, ktoré LOZ požaduje a vysvetlil, ako ich chce rezort splniť. Niektoré body, ako napríklad navýšenie platov sestier a iných zdravotníckych pracovníkov, sú podľa ministra už schválené, no o niektorých ešte musí rokovať s odborníkmi.

Čo sa týka platov lekárov, verí, že dôjde k dohode, pretože Visolajský bol o nich rokovať s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). „K dohode nedošlo, pripravujú sa nejaké ďalšie varianty, tak uvidíme, aký bude postoj ministerstva financií,“ dodal.

Ak by nakoniec k dohode medzi ministerstvom a LOZ nedošlo a viac ako 2 000 lekárov by podalo výpovede, Lengvarský ubezpečil, že „urgentná zdravotná starostlivosť bude zabezpečená“. Naďalej však verí, že k takejto situácii nedôjde.

Na otázku či pripúšťa možnosť mobilizácie lekárov odpovedal, že aj to je „jedna z možností, no nerád by som k nej pristúpil, lebo sme videli jej efekt pri covide“. Štát môže v prípade mobilizácie zrušiť výpovede a nariadiť prácu zdravotníckym pracovníkom.

Rezort podľa Lengvarského nechce ísť „takýmto silovým smerom“, pretože existujú aj iné riešenia súčasnej situácie v zdravotníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko