Na hlavný obsah

Poslanci zvolili nového ombudsmana. Je ním Róbert Dobrovodský

Podporilo ho 81 poslancov.

Novým verejným ochrancom práv sa stal Róbert Dobrovodský. Do tejto funkcie ho zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (9. 11.). Zo 138 prítomných ho podporilo 81 poslancov. Päťročné funkčné obdobie mu začne plynúť dňom zloženia sľubu.

Okrem neho sa o post verejného ochrancu práv uchádzal aj Maroš Matiaško a Marián Török. Za Matiaška zahlasovalo 13 a za Töröka 23 zákonodarcov.

Na snímke je nový ombudsman Róbert Dobrovodský.
Nový ombudsman Róbert Dobrovodský.Foto: Facebook/Róbert Dobrovodský

Dobrovodského do funkcie navrhla poslankyňa Katarína Hatráková (nezaradená). Nahradí Máriu Patakyovú, ktorej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca.

Prvý termín na podávanie návrhov pôvodne určili na 25. februára, odvtedy sa presúval až do septembra. Kancelária verejného ochrancu práv opakovane upozorňovala, že jej na stole pribúdajú podnety, ktoré čakajú na zhodnotenie novým ombudsmanom.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán. Poslaním inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Jeho úlohou je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.

Predsedom ÚVO sa stal Peter Kubovič

Za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na päťročné funkčné obdobie parlament zvolil Petra Kuboviča. Hlasovalo za neho 85 zo 141 prítomných poslancov. Navrhla ho vláda na základe verejného vypočutia.

Kubovič je v súčasnosti členom Rady ÚVO. Pôsobil tiež v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave ako špecialista obstarávania. Bol tiež vedúcim odboru verejného obstarávania mesta Trnava.

Na snímke je nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič.
Peter Kubovič.Foto: TASR

Ako riaditeľ odboru verejného obstarávania v minulosti pôsobil aj na ministerstve zahraničných vecí.

Voľba podpredsedu NKÚ sa zopakuje

Na druhej strane poslanci nezvolili podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR. Žiadny z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov, čo je nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Voľba sa preto bude opakovať. Do druhého kola postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, a to Henrieta Crkoňová a Mária Machová.

O post sa okrem nich uchádzal aj Ivan Kuhn. Miroslav Vilkovský sa kandidatúry vzdal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko