Na hlavný obsah

Pre uzavretý podjazd hrozí Žiline dopravný kolaps

Rekonštrukcia bude komplikovať premávku vyše roka.

Pre uzavretý podjazd hrozí Žiline dopravný kolaps
V Žiline sa od 21. novembra pre motoristov zatvorí podjazd na Kysuckej ceste. Foto: RTVS

V Žiline sa od 21. novembra pre motoristov zatvorí podjazd na Kysuckej ceste. Uzatvorenie súvisí z rozsiahlou rekonštrukciou železničného uzla. Dopravu v meste bude uzávera komplikovať viac ako rok.

Cestou prejde denne okolo 20 000 vozidiel, ktoré budú musieť využívať iné, už teraz preťažené komunikácie. Najviac sa to zrejme dotkne takzvaného Rondla a križovatky Košická. „Tieto križovatky v súčasnosti, predovšetkým Hypertesco, sú na hranici svojej kapacity. V popoludňajších hodinách sú tam trvalo dopravné kongescie, takže situácia bude ešte horšia,“ uviedol dopravný expert Ján Čelko.

Motoristi si budú musieť nájsť nové trasy, a tomu prispôsobiť aj čas, ktorý im doteraz stačil na cestu. „Po celom meste sa inštaluje vodorovné a zvislé dopravné značenie, ktoré bude upozorňovať a ukazovať možné obchádzky,“ ozrejmil starosta Žiliny Peter Fiabáne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zmeny sa dotknú aj mestskej hromadnej a prímestskej dopravy. Úpravy cestujúci nájdu na ich webových stránkach. Odborník očakáva najväčšie komplikácie v doprave popoludní. „Kritickým v tomto prípade možno nebude ani tak príjazd do Žiliny, ale najkritickejší bude poobedňajší výjazd zo Žiliny,“ vysvetlil expert.

Všetko by bolo jednoduchšie keby sa v predstihu vybudoval nadjazd ponad železnicu. Výstavba je však iba na začiatku pre komplikované rokovania o získaní pozemkov.

Podjazd na Kysuckej ceste sa zatvorí aj pre chodcov. To sa však plánuje až po dokončení predĺženia podchodu zo železničnej stanice. Ako dlho budú komplikácie v doprave trvať, sa zatiaľ nevie.

Mesto aktuálne vydalo povolenie na uzatvorenie podjazdu na 12 mesiacov. O ďalšom predĺžení chce potom rokovať podľa aktuálneho stavu rekonštrukcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny