Na hlavný obsah

Pre voľby sa v Žehre strhla hromadná bitka

V tamojšej osade zasahovali desiatky policajtov i záchranári.

Pre voľby sa v Žehre strhla hromadná bitka
V pondelok večer došlo v obci Žehra na Spiši k hromadnej bitke. Jej pravdepodobným dôvodom je výsledok sobotných volieb. Foto: RTVS

V pondelok (31. 10.) večer došlo v obci Žehra na Spiši k hromadnej bitke. Jej pravdepodobným dôvodom je výsledok sobotných (29. 10.) volieb. V tamojšej osade zasahovali desiatky policajtov i záchranári.

Ľudia z osady Dreveník, v obci Žehra, sa začali hromadne biť hlava-nehlava v pondelok krátko po 19.00 h večer.

Výsledkom bitky sú drobné zranenia a niekoľko rozbitých drahých áut. Podľa informácií RTVS si tu miestni vybavovali účty so sekerami, kameňmi a tyčami. Útočiť a brániť sa mali aj vidlami. Stovky miestnych sa v osade údajne bili na troch miestach. V osade malo padnúť aj niekoľko varovných výstrelov.

Tie mali rozohnať davy nahnevaných ľudí. Zvrátiť situáciu sa takto snažila dvojčlenná policajná hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky. Tá prišla na miesto činu ako prvá. Zasahovali tu i kukláči v nepriestrelných vestách.

“Stále tu bola hádka. Ani neviem, či ešte niekto strieľal, tu bolo veľa ľudí,“ povedal Marián Kandráč, starosta obce Žehra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na mieste mali plné ruky práce aj záchranári. “Bola tu bitka. Ja som im povedal – prestaňte, nehádajte sa. My tu máme kamerový systém a uvidíme, čia je to pravda, odkiaľ toto išlo. Uvidíme, ako to bude riešiť polícia,“ dodal starosta.

Celý incident sa mal udiať pre výsledok v sobotných (29. 10.) komunálnych voľbách. Medzi prvou dvojicou kandidátov na starostu v Žehre bol rozdiel 33 hlasov. Až sedem členov okrskových volebných komisií v Žehre nepodpísali zápisnice.

Jeden z členov okrskovej volebnej komisie, ktorý chcel zostať v anonymite, sa po nočnom incidente v osade definitívne rozhodol, že napadne výsledok volieb na Najvyššom správnom súde.

“Určite napadneme výsledky volieb, pretože sme zistili nedostatky a bolo to hrubé porušenie zákona.” Či sa voľby v Žehre budú opakovať, je nateraz stále otázne. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre trestný čin nebezpečného vyhrážania, trestný čin poškodzovania cudzej veci a v treťom prípade trestné stíhanie pre trestný čin výtržníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko