Na hlavný obsah

Prechod na obnoviteľné zdroje energie je nevyhnutný, tvrdí Scholz

Podľa neho nesmie nastať globálna obnova fosílnych palív.

Prechod na obnoviteľné zdroje energie je nevyhnutný, tvrdí Scholz
Nemecký kancelár Olaf Scholz počas prejavu na Klimatickej konferencii OSN COP 27. Foto: TSAR/AP

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz považuje prechod od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom energie v dôsledku ruského napadnutia Ukrajiny za nevyhnutný. Vyjadril sa tak v prejave na klimatickom samite OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Informovala o tom agentúra AP.

Scholz pripustil, že Nemecko znovu uviedlo do prevádzky uhoľné elektrárne. Avšak s tým, že ide o „nevyhnutnú a dočasnú záležitosť“ z dôvodu zníženia energetických dodávok z Ruska. Trval však na tom, že Nemecko je aj naďalej odhodlané postupne vyradiť uhlie. Dodal, že „nesmie nastať globálna obnova fosílnych palív“.

Pomoc iným krajinám

Scholz takisto povedal, že jeho vláda verí, že budúcnosť patrí veternej či slnečnej energii. Je tiež ochotná pomôcť aj iným krajinám pri prechode na obnoviteľné zdroje.

Nemecko je pripravené poskytnúť väčšiu finančnú podporu chudobným krajinám na boj proti zmene klímy. Vlani na tento účel poskytlo 5,3 miliardy eur, dodal.

Nová talianska premiérka Georgia Meloniová na samite vyhlásila, že jej pravicová vláda má odhodlanie naďalej plniť klimatický cieľ v oblasti redukcie emisií skleníkových plynov. A to v súlade s parížskou dohodou, píše agentúra Reuters.

Taliansko od februárovej ruskej invázie na Ukrajinu dramaticky znížilo svoju závislosť od ruského plynu. Meloniová uviedla, že krajina bude v rámci stratégie energetickej diverzifikácie naďalej spolupracovať s niekoľkými africkými štátmi. Dodala, že krajiny musia urobiť viac v boji proti klimatickej zmene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet