Na hlavný obsah

Premiér tvrdí, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou vláda už reagovala

Prezidentka vystúpila so správou o stave republiky.

Premiér tvrdí, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou vláda už reagovala
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v popredí) vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí s prezidentkou, že Slovensko čelí hybridným hrozbám, na ktorých zvládnutie nebolo pripravené. K polarizácii spoločnosti podľa neho prispieva najmä populizmus.

„Spoločnosť je výrazne polarizovaná. Príčiny môžeme hľadať v krízach, ktorými si posledné dva roky prechádzame. K polarizácii však hlavne prispieva populizmus, ktorý hoci je súčasťou politického zápasu, dnes jeho používanie predstavuje hazard s negatívnymi náladami. Práve tu vidím našu spoločnú úlohu s pani prezidentkou, aby sme spoločne pôsobili na zmenu k lepšiemu,“ uviedol Heger.

Ako poznamenal, správu prezidentky vníma v kontexte toho, že jej zmyslom má byť kritický pohľad na aktuálne dianie v krajine. „Prezidentka však aj ocenila zásadné reformy, ktoré sa nám podarilo prijať v oblasti zdravotníctva, školstva, justície či ochrany prírody. Zároveň vyzdvihla kvalitu Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý je kľúčovým zdrojom obnovy krajiny po období pandémie,“ skonštatoval.

Premiér si myslí, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou už vláda reagovala. Poukázal na jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa v rámci protiinflačnej pomoci, mimoriadny dôchodok pre seniorov, valorizáciu dôchodkov. Ale aj na podporu nízkopríjmových a najzraniteľnejších skupín obyvateľov.

Kollár víta, že prezidentka ocenila reformy

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky, ktorú v pléne parlamentu predniesla prezidentka Zuzana Čaputová. Nekonkretizoval ich však. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.

„S niektorými pasážami súhlasím, za ktoré jej chcem poďakovať, a s niektorými nesúhlasím,“ povedal Kollár. Nepovedal, s čím konkrétne nesúhlasí. „Nechcem to pomenovať, máme dosť problémov v krajine, nechcem aj ja rozoštvávať a robiť politiku zo správy, ktorú predniesla prezidentka,“ podotkol.

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) poukázal na to, že prezidentka vo svojej správe jasne skritizovala predložený návrh budúcoročného štátneho rozpočtu.

Podľa Viskupiča by mal rozpočet prejsť výraznými zmenami a následne by sa o ňom dalo rozprávať.

Hlava štátu podľa Viskupiča prezentovala svoje výhrady k rozpočtu, chýbajúce výdavkové limity aj to, že rozpočet nereflektuje ani aktuálne platný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Ten hovorí, že v roku 2024 by mal byť pripravený vyrovnaný rozpočet.

„Povedala jasne, že predpokladá a predstavuje si, že rozpočet by mal doznať vážnych zmien, aby dodržiaval platné zákony, aby rezervy v ňom boli zmysluplné, aby ich určenie bolo jasné,“ poznamenal.

Dodal, že prezidentka tiež povedala, že rozpočtové provizórium je problém. Podľa neho teda vyzvala na úpravu rozpočtu tak, aby bol lepší a dalo sa zaň hlasovať. Rozpočet tak, ako bol predložený, je podľa Viskupiča nepodporiteľný a nedá sa upraviť jedným pozmeňujúcim návrhom.

Reakcia strany Hlas-SD

K prezidentkinej správe k stavu republiky sa vyjadrila aj opozičná strana Petra Pellegriniho Hlas-SD. „Mohla a mala byť oveľa kritickejšia voči vláde,“ uviedla strana vo svojom stanovisku.

Kritickejšia mala byť podľa slov predsedu strany Petra Pellegriniho najmä voči premiérovi. Ostrejší slovník by bol podľa neho „úplne namieste a občan by mal konečne pocit, že hlava štátu vyjadruje aj jeho postoje“.

Strana Hlas-SD ocenila, že prezidentka vo svojom prejave spomenula rastúcu chudobu ľudí a právo na predčasné voľby. Za rastúcu chudobu na Slovensku však nemôže iba zdražovanie, ale najmä „neschopnosť vlády ľuďom pomôcť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko