Na hlavný obsah

Prezidentka: Keď je spoločnosť chudobná, tak je nesúdržná a frustrovaná

To môže viesť k destabilizácii.

Prezidentka: Keď je spoločnosť chudobná, tak je nesúdržná a frustrovaná
Prezidentka SR Zuzana Čaputová predniesla v parlamente správu o stave republiky. Foto: TASR

Zvládnutie energetickej krízy bude jednou z najväčších výziev v budúcom roku. Vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová v pléne NR SR, kde predniesla správu o stave republiky. „Keď je spoločnosť chudobná, tak je nesúdržná a frustrovaná. Narastá v nej nespokojnosť a zvyšuje sa sociálne napätie,“ dodala. To podľa nej môže viesť k destabilizácii a radikalizácii spoločnosti.

Prezidentka upozornila, že napriek snahe hľadať riešenia a udržiavať nádej bude jej správa jednou z najvážnejších a najkritickejších. „Spoločnosť sa dostala do kritického bodu,“ dodala.

Negatívny pohľad na situáciu na Slovensku zdieľa aj masívna časť verejnosti, pripomenula. Hlava štátu kritizovala, že pomoc s energetickou krízou prichádzala v porovnaní s ostatnými štátmi pomaly a v relatívne malých sumách. „Za všetkými ekonomickými ukazovateľmi sú konkrétni ľudia,“ upozornila.

Poukázala na to, že počet ľudí ohrozených chudobou sa zvýšil na zhruba 660 000, ľuďom klesli príjmy a príjmové nerovnosti sa prehlbujú. Počet chudobných sa prvýkrát zvýšil vo všetkých krajoch Slovenska.

„V riziku chudoby sa u nás ocitá každá tretia domácnosť jednorodičovských rodín a osamelých seniorov a každá tretia domácnosť rodín s troma a viac deťmi. V riziku chudoby je takmer každé šieste dieťa,“ zdôraznila prezidentka.

Špeciálnu pozornosť venovala ženám, ktoré sú podľa nej stále v ekonomicky slabšej pozícii, a tak dôsledky energetickej krízy či inflácie pociťujú výraznejšie vzhľadom na nižšie platy a dôchodky.

Odmieta odsudzovanie lekárov

Vo svojej správe sa prezidentka dotkla aj krízovej situácii, ktorá nastala pri rokovaniach lekárskych odborárov s vládou.

„Odkladanie riešenia, rokovania na poslednú chvíľu a často menené podmienky urobili aj z tejto situácie drámu. Pacientom napokon muselo odľahnúť, že plánované operácie sa nemusia posúvať a k odchodu vyše 2 100 lekárov z nemocníc nedôjde,“ povedala.

Prezidentka apelovala na spoločnosť, aby nedochádzalo k paušálnemu posudzovaniu lekárov či dokonca k ich odsudzovanie len na základe možných zlyhaní jednotlivcov. „Nesmieme živiť v spoločnosti novú vlnu nenávisti voči ľuďom, z ktorých drvivá väčšina odvádza roky kvalitnú službu pacientom,“ uviedla.

Nechcela sa vyjadrovať k samotnému priebehu rokovaní, no stretla sa s viacerými lekármi, ktorí podali výpovede. Na základe týchto stretnutí nemá dôvod pochybovať o čestnosti ich návrhov, ktoré presahovali ich osobné záujmy.

O požiadavkách lekárov na personálnu stabilizáciu, vyššie mzdové ohodnotenie, lepšie vybavenie či vzdelávanie medikov sa podľa prezidentky vie dlhodobo, že sú nutné na lepšenie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Politická kríza

Pozornosť v správe o stave republiky venovala prezidentka aj koaličnej kríze. Situáciu na politickej scéne označila za „nebývalý zmätok“. V určitých okamihom verejnosť podľa nej strácala prehľad o tom, kto naozaj vládne a kto je v opozícii. Koaličnú politiku ovládli osobné spory a vzájomné útoky, ktoré vyústili až do odchodu koaličného partnera.

Podotkla, že menšinová vláda, ktorá vznikla odchodom SaS do opozície, spôsobila oslabenie funkčnosti parlamentu. Mala na mysli neschopnosť poslancov otvoriť schôdzu NR SR, presúvanie parlamentných schôdzí či nejasný spôsob podpory vládnutia.

„Na dnešnej politickej kríze máme ako politici každý svoj podiel viny, ale všetci spolu vytvárame pre verejnosť obraz, akoby sme trpeli zahľadenosťou do seba samých a slepotou k pocitom ľudí,“ vysvetlila.

Zdôraznila, že výsledkom tejto krízy je podľa prieskumov veľmi nízka dôvera ľudí vo vládu, ako aj v autoritu štátu a demokracie, ktorým svojimi neustálymi útokmi prispieva aj časť opozície. „Cieľom politiky nemá byť odstránenie protivníka. Politika má byť pritom nástrojom vykonávania služby, nástrojom na spravovanie vecí verejných v prospech ľudí,“ uviedla.

„Vláda má objektívne v súvislosti s krízami ťažkú situáciu. Za nebezpečné však považujem, že mnohé z nich manažuje spôsobom, ktorý do posledných okamihov robí z krízy drámu,“ dodala. Podľa nej hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade si myslí, že bude lepšie umožniť ľuďom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov.

Správa o Stave Republiky 29. 11. by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko